Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW15

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zoutpot

Mensen zorgen doorgaans slecht voor hun lichaam. En veronachtzamen dus ook hun nieren. Door te scheutig met de zoutpot te schudden. Ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders (één op de tien) heeft chronische nierschade en daar komen er ieder jaar zo’n 130.000 bij. Je kunt dus met recht spreken van een urgent gezondheidsprobleem, temeer daar nierschade vaak gepaard gaat met hoge bloeddruk, diabetes en hartfalen.

11-04-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Onder druk

Je herkent het vast, onder druk worden gezet terwijl je aan het werk bent. Onder druk gezet om toch dat ene merk te leveren dat de patiënt graag wil, terwijl het niet wordt vergoed. Onder druk gezet om alvast het geneesmiddel te leveren, terwijl er een risico op overgebruik is. Onder druk gezet om toch nog de medicatie te bezorgen, terwijl de patiënt ook met gemak naar de apotheek zou kunnen komen.

11-04-2025 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Kankermedicijn trametinib helpt kinderen met ernstige hartziekte

Kinderen die last hebben van een verdikte hartspier door het Noonan-syndroom hebben een lagere kans op overlijden, een harttransplantatie of andere ingrijpende hartoperaties als ze het kankermedicijn trametinib krijgen. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan ook het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft meegedaan.

03-04-2025 | door PW

Herexamen 2025 PW15

Welke stelling over verenigbaarheden van parenterale geneesmiddelen is juist?

09-04-2025 | door Tolra Kocher, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Interventie leidt tot halvering antibiotica bij urineweginfecties

Met behulp van een door onderzoekers ontwikkelde interventie voor de behandeling van urineweginfecties bij kwetsbare ouderen daalt het aantal antibioticavoorschriften bij deze aandoening met 50%. Dat blijkt uit internationaal onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht.

04-04-2025 | door PW

Veiligheidsmaatregelen naltrexon/bupropion aangescherpt

Het is nog onduidelijk wat de effecten van het afslankmiddel naltrexon/bupropion (Mysimba) zijn bij langdurige behandeling. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) adviseert daarom de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.

28-03-2025 | door D.M. Titre

Geen vergoeding chemotherapie en stamceltransplantatie bij borstkanker

Hoge dosis chemotherapie gevolgd door stamceltransplantatie is geen passende zorg voor bepaalde patiënten met stadium 3 BRCA-1-like borstkanker. Deze intensieve behandeling is niet effectief en kan daarom niet worden vergoed uit het basispakket, concludeert het Zorginstituut Nederland.

01-04-2025 | door PW

Door CHMP-advies is dalbavancine nu toepasbaar vanaf de geboorte

Dalbavancine (Xydalba) kan bij een grotere groep patiënten worden ingezet. Artsen konden het middel al voorschrijven bij de behandeling van acute bacteriële infecties van de huid en huidstructuren (ABSSSI) bij volwassenen en kinderen ouder dan drie maanden. Door een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP kan het nu worden toegepast vanaf de geboorte.

11-04-2025 | door PW

Nierfunctie van belang voor 6,4 miljoen medicijngebruikers

Openbare apotheken verstrekten in 2024 aan 6,4 miljoen mensen een geneesmiddel waarbij het functioneren van de nieren van belang is. Van deze gebruikers waren 1,8 miljoen mensen ouder dan 70 jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

11-04-2025 | door SFK

‘SGLT-2-remmer doorbraak in de behandeling van nierziekten’

SGLT-2-remmers zorgen voor een doorbraak in de behandeling van nierziekten. Ze leiden tot een afname in de incidentie van nierfalen, hartfalen, cardiovasculaire events en zelfs voor een verbetering van mortaliteit, stelt Ron Gansevoort, die onder meer onderzoek doet naar het nut van een bevolkingsonderzoek naar nierproblemen. “Met kosteneffectiviteitsanalyses kijken we wat de meest optimale leeftijdsgroep is.”

11-04-2025 | door Frans van den Houdt

Het gemak van bloedafname thuis na niertransplantatie

Door de vingerprikmethode hoeven patiënten na een niertransplantatie minder vaak naar het ziekenhuis voor bloedafnames, zegt aios ziekenhuisfarmacie Anneke Schrik van het Erasmus MC. “Het is minder pijnlijk, relatief makkelijk om te doen en kan in de vertrouwde omgeving gebeuren.”

11-04-2025 | door Delia Titre

‘Intensieve begeleiding kan dialyse of transplantatie mogelijk voorkomen'

Om de farmaceutische zorg voor dialysepatiënten te optimaliseren, onderhoudt Ciske van den Oever, die zichzelf ‘nierapotheker’ noemt, nauw contact met nefrologen. “We doen aanbevelingen om doseringen aan te passen of bepaalde medicijnen te staken.”

11-04-2025 | door Linda de Jonge

Nieuwe biomarkers brengen maatwerk in nierzorg dichterbij

PRIME-CKD onderzoekt hoe uEGF en clusterin kunnen bijdragen aan een gepersonaliseerde behandeling van chronische nierschade. Deze biomarkers blijken veelbelovende indicatoren van therapierespons. Door betere voorspellingen en gerichte therapieën kunnen patiënten effectiever worden behandeld, wat leidt tot betere uitkomsten en minder onnodig medicijngebruik.

11-04-2025 | door Erik Moedt en Hiddo Lambers Heerspink

'Point of care-testen passen goed bij mijn rol als openbaar apotheker'

Om te onderzoeken hoe point of care-testen toe te passen bij leefstijladvies in de apotheek heeft openbaar apotheker Peter Barla een nierfunctietest geïmplementeerd. Bij een onbekende of verouderde nierfunctie bepaalt hij met één vingerprik binnen enkele minuten een nieuwe waarde. “Met leefstijladvies kunnen we zorgen dat patiënten hun goede nierfunctiewaarden behouden.”

11-04-2025 | door Edwin Bos

Vooral bij risicogroepen nierbijwerkingen bij NSAID's

Acute nierinsufficiëntie is de meest voorkomende bijwerking op de nieren bij NSAID-gebruik. De grootste kans hierop hebben patiënten met risicofactoren, zoals hartfalen en levercirrose. Bijwerkingen op de nieren bij NSAID’s worden regelmatig gemeld aan Lareb. Kortdurend gebruik van de laagst mogelijke effectieve dosis verkleint de kans op bijwerkingen.

11-04-2025 | door Jenny Hartman

Nierpatiënt heeft minder bloedingen bij gebruik DOAC

Het gebruik van direct werkende orale anticoagulantia (DOAC’s) kan bij personen met een chronische nieraandoening een veilig alternatief zijn voor vitamine K-antagonisten, vooral in termen van een verminderd bloedingsrisico en mogelijk betere overleving.

11-04-2025 | door Linda de Graaf

Jaarverslag voor alle patiënten

Om de zichtbaarheid van de apotheek te verbeteren stuurt apotheker Mitad Saraç aan al zijn patiënten een jaaroverzicht van wat de apotheek voor die patiënt heeft gedaan. “We moeten beter laten zien wat we kunnen betekenen als behandelaar.”

11-04-2025 | door Edwin Bos

Bestuurder

Het voordeel van KNMP-bestuurder zijn, is dat veel mensen je weten te vinden om eens mee te denken over allerhande zaken die spelen in de farmacie. Zo werd ik benaderd door een masterstudent Artificial Intelligence die wilde sparren over een “AI-model polyfarmacie”. Want, “daar maken we impact mee bij de huisarts en apotheker”.

11-04-2025 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Wetsvoorstel ‘drogist op afstand’ opnieuw ingediend

Minister Fleur Agema van VWS heeft in navolging van haar voorganger opnieuw het wetsvoorstel ‘drogist op afstand’ ingediend. Een eerdere poging de wet aangenomen te krijgen strandde in de Eerste Kamer. De KNMP heeft grote zorgen over dit voorstel.

11-04-2025 | door KNMP
Back to top