Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Neem de schedel van een dode man, die niet een natuurlijke dood is gestorven maar van wie het hoofd is afgeslagen, zaden van een pioenroos, vogellijm, het hart van een wolf en de hoorn van een neushoorn... Volgens de schrijver is dit een goed recept bij epilepsie. Afkomstig uit de zeventiende eeuw, dat wel, en door Christina Poppinck opgenomen in haar medisch receptenboek van 1613.
Soms kan iemand iets zeggen waarvan je denkt; wat mooi gezegd, daar wil ik iets mee. Zo’n moment had ik laatst tijdens het verzorgen van communicatieonderwijs.
Vrouwen die meedoen aan onderzoek naar een nieuwe behandeling tegen hart- en vaatziekten stoppen vaker en eerder met het innemen van geneesmiddelen dan mannen. Bijwerkingen waren de belangrijkste reden om te stoppen met de medicatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, meldt de Hartstichting.
Hoelang moet een volwassen epilepsiepatiënt aanvalsvrij zijn voordat het afbouwen en staken van anti-epileptica overwogen kan worden?
Bij een noodzakelijke wisseling van inhalator moeten patiënten zorgvuldige en persoonlijke instructies van de apotheker of voorschrijver krijgen. Zij moeten hierbij kunnen oefenen met een placebo-inhalator. Dit is één van de werkafspraken die is opgenomen in de herziene versie van het Landelijk kader regionale formularia inhalatiemedicatie.
Verpleegkundigen, praktijkondersteuners en verzorgenden zijn verdeeld over de haalbaarheid van het doel van het kabinet om de registratietijd in de zorg in 2030 te halveren: 2% denkt dat het volledig haalbaar is en 10% denkt dat het helemaal niet haalbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder ruim zeshonderd zorgprofessionals.
Vorig jaar heeft 14% van de patiënten zorg ontvangen van een zorgverlener zonder contract met hun zorgverzekeraar. Het merendeel (78%) kwam daar terecht na verwijzing van een huisarts of andere zorgverlener, en 44% van deze groep wist dit niet voordat de zorg startte. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.
Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft aanbevolen de handelsvergunning van het alzheimermiddel donanemab (Kisunla) te weigeren.
Het aantal gebruikers van medicatie bij cardiovasculair risicomanagement via openbare apotheken is voor het vierde jaar op rij gestegen. In 2024 werd aan 4,4 miljoen mensen een CVRM-middel verstrekt (+1,9%). Rosuvastatine was met 12% de grootste stijger. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Eenduidige informatie, tools en scholing over eczeem ontwikkelen, is het doel van het Nationaal Constitutioneel Eczeem Project (NCEP), zegt apotheker Steven Verhagen-Smits die hierbij nauw is betrokken. “Als patiënten beter zijn geïnformeerd en meer grip hebben op hun aandoening, is het project meer dan geslaagd.”
Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in Haaglanden die subsidie krijgen van CZ voor het professionaliseren van de coöperatie en apothekers in Twente die samen met andere zorgverleners € 38 miljoen krijgen om informatie-uitwisseling te verbeteren.
Kruidenpreparaten worden vaak als kruidensupplement aangeboden, niet als kruidengeneesmiddel. Hierbij is er nauwelijks controle op de hoeveelheid werkzame stof en verontreinigingen, met alle risico’s van dien. Het is de hoogste tijd dat geregistreerde kruidengeneesmiddelen een plek krijgen in het basispakket en de apotheek.
Masterstudent Sevim Öztürk tekende altijd al graag en had er daarom weinig moeite mee de soms stroeve communicatie tussen apotheker en arts op grappige wijze in een cartoon te verwerken. “Dit zet je aan het denken.”
Naast Nederlandse ondertiteling is het nu ook mogelijk de medicijnvideo’s op Apotheek.nl te bekijken met Engelse, Turkse of Arabische ondertitels. Dit zorgt ervoor dat deze medicijninformatie voor nog meer mensen toegankelijk is. Apotheek.nl biedt ruim 340 ondertitelde video’s aan.
Dat we in Nederland te maken hebben met een klimaatcrisis is duidelijk. Ook de gezondheidszorg speelt een rol bij de klimaatschade. Veel zorgmedewerkers werken al duurzamer: ze gebruiken minder wegwerpproducten en waar het kan minder of andere geneesmiddelen. En bij dat laatste wringt nogal eens de schoen.
De Special Interest Groups (SIG’s) Diabetes, Hart- en Vaatziekten (HVZ), Long en Kwetsbare Ouderen (KO) maken vanuit de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) de verbinding met het veld. In deze SIG’s werken (openbaar) apothekers, kaderapothekers en AGM-apothekers samen. De SIG Instellingsfarmacie is het meest recent opgericht (in 2023) door de WSO en de NVZA voor verbinding tussen beleid en praktijk op het gebied van specifiek de instellingsfarmacie. Ook de SIG Productzorg en bereiden, de SIG Ethiek en Filosofie van de Farmacie en de SIG Internationaal verbinden beleid met de praktijk op hun specifieke gebied.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad