Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW17

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Gezondheidsomgeving

Maar liefst twaalf vragen had Tweede Kamerlid Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) voor VWS-minister Fleur Agema over de Persoonlijk gezondheidsomgeving (PGO). Legitieme vragen, over de reden dat de PGO negen jaar na de lancering nog altijd niet goed functioneert, er nog steeds geen sprake is van optimale gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en patiënten en de planning om in 2020 voor iedereen een dossier te hebben, bij lange na niet is gehaald.

25-04-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Yuval Noah Harari

Soms lees je een boek waarvan je wakker ligt. Historicus, filosoof en schrijver Yuval Noah Harari waarschuwt in Nexus voor de gevaren van desinformatie en de erosie van waarheid in het digitale tijdperk. In een wereld waarin informatie zich sneller verspreidt dan ooit, is de grootste bedreiging niet onwetendheid, maar de overvloed aan misleidende informatie.

25-04-2025 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Oproep RVS: stop overdaad diagnoses en bevorder gezondheid

Overheid en zorgverleners moeten de focus van het vroeg opsporen van ziekten verleggen naar het echt voorkomen van ziekten door in te grijpen op de leefomgeving. Mensen horen steeds eerder dat ze ziek zijn, misschien ziek zijn of ziek kunnen worden. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS).

16-04-2025 | door PW

Herexamen 2025 PW17

Welke medicamenteuze opties noemt de NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom ?

23-04-2025 | door Marieke Bulsink, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Zorginstituut: geen meerwaarde abemaciclib bij borstkanker

Het geneesmiddel abemaciclib (Verzenios), voor de behandeling van patiënten met vroege, niet-uitgezaaide borstkanker, leidt niet tot een hogere overlevingskans. Dat blijkt uit een herbeoordeling door Zorginstituut Nederland, dat de minister van VWS adviseert het medicijn niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

16-04-2025 | door PW

NSAID's geadviseerd na operatie bij obesitas

Patiënten met obesitas die een maag-darmoperatie ondergaan kunnen kortdurend NSAID’s als postoperatieve pijnstilling gebruiken. Dit advies staat in de herziene richtlijn Anesthesie bij obesitas.

15-04-2025 | door D.M. Titre

Probiotica kunnen gevoelens van somberheid helpen verminderen

Het innemen van probiotica in de vorm van drankjes of tabletten kan helpen om negatieve gevoelens als angst, somberheid of vermoeidheid te verminderen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden, die ook onderzochten welke patiënten het meeste baat hebben bij deze ‘goede’ bacteriën.

15-04-2025 | door PW

Nieuw handelsproduct met liraglutide op de markt

Er is een nieuw handelsproduct op de markt dat liraglutide bevat. Het gaat om Byesilor. Het middel is beschikbaar als oplossing voor injectie in een voorgevulde pen van 3 ml met een sterkte van 6 mg/ml.

25-04-2025 | door PW

4,4% medicijngebruikers naar andere verzekeraar

Rond de jaarwisseling 2024-2025 wisselde 4,4% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraarsconcern. Dat is 0,4 procentpunt minder dan een jaar eerder, toen het overstappercentage onder medicijngebruikers nog uitkwam op 4,8%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

25-04-2025 | door SFK

‘We moeten de toegankelijkheid van weesgeneesmiddelen verbeteren’

Met het platform Medicijn voor de Maatschappij heeft het Amsterdam UMC apotheekbereidingen en het ontwikkelen van weesgeneesmiddelen vanuit de academie een impuls gegeven, zeggen ziekenhuisapotheker Noortje Swart en hoogleraar medicines and society Carla Hollak. Met de oprichting van de nieuwe hub RARE-NL voor UMC’s wil het ziekenhuis expertise samenbrengen over zeldzame ziekten en de herbestemming van medicijnen.

25-04-2025 | door Edwin Bos

ACM moet van rechter handhavingsverzoek van Leadiant opnieuw afwegen

Fabrikant Leadiant verzocht de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder om handhavend op te treden tegen meerdere partijen in de zorg, waaronder zorgverzekeraars, die onder één hoedje zouden hebben gespeeld door te kiezen voor apotheekbereiding en niet voor Leadiant en het dure medicijn CDCA. De ACM besloot niet te handhaven. De rechter vond echter dat de ACM die conclusie te snel had getrokken.

25-04-2025 | door Jolijn Geven en Catelijne Bach

‘Gebruik AI altijd als aanvulling op de eigen expertise’

Artificial intelligence (AI)-technologie biedt kansen om de doelmatigheid en kwaliteit van de farmaceutische zorgpraktijk te vergroten. Maar apotheekteams moeten zich bewust zijn van de beperkingen en AI altijd gebruiken als aanvulling op hun eigen expertise. Menselijke controle blijft noodzakelijk om misinterpretaties te voorkomen en de hoogste kwaliteit van zorg te garanderen.

25-04-2025 | door Sundan Xu, Shahin Nazar Kermanshahi en Toine Pieters

Werksfeer

Een snelle opmerking over een collega die naar jouw mening niet snel genoeg werkt. Een fluisterend oordeel over iemand die alweer te laat is. Roddelen op de werkvloer lijkt onschuldig, maar wat we vaak niet zien is hoe deze woorden langzaam de werksfeer vergiftigen. Wat in eerste instantie begint als “even stoom afblazen”, verandert al snel in een cultuur van wantrouwen en verdeeldheid.

24-04-2025 | door Sterre de Kok, masterstudent Farmacie Universiteit Utrecht

Minder kans op cardiovasculair event bij sotagliflozine

De SGLT-1-/SGLT-2-remmer sotagliflozine vermindert bij patiënten met diabetes type 2, een chronische nieraandoening en additioneel cardiovasculair risico de kans op een grote cardiovasculaire gebeurtenis in vergelijking met placebo.

25-04-2025 | door Linda de Graaf

Leren kijken naar de mens achter de patiënt

De Groningse masterstudent Farmacie Joshua Teeken deed gedurende tien weken een pilot-stage als leefstijlapotheker. Door te luisteren naar de behoeftes van patiënt en te kijken naar de mens erachter veranderde zijn visie op de zorg die een apotheek kan bieden. “Patiënten helpen de regie te pakken over hun eigen leefstijl geeft veel voldoening.”

25-04-2025 | door Joshua Teeken

‘Oxycodon’ blijkt fatale pil

Zijn job bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is verrassend, afwisselend en “razend interessant”, zegt Jeroen Roosendaal. Zo hielp het NFI kort geleden bij het onderzoek naar online aangeschafte ‘oxycodonpillen’ die het gevaarlijke isotonitazepyne bevatte.

25-04-2025 | door Annemiek Veelenturf

Relatie tussen apotheker en patiënt centraal in nieuwe reeks DLB’s

Het thema van de nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s), die plaatsvindt van 3 tot en met 17 juni 2025, is ‘Relatie tussen apotheker en patiënt’. De DLB’s worden fysiek georganiseerd op vijf plekken in Nederland en zijn toegankelijk voor KNMP-leden. Zij zijn welkom op elke locatie.

25-04-2025 | door KNMP

Weerbaarheid

Als er één beroepsgroep is die weet wat weerbaarheid betekent, dan zijn het apothekers. Wij werken dagelijks met tekorten, schaarste en onzekerheid. En dat staat in schril contrast met de VWS-begroting van zo’n € 110 miljard.

25-04-2025 | door Aris Prins, voorzitter KNMP
Back to top