Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Het jaar is nieuw, maar de kwesties die zich ook in 2025 onmiddellijk aandienen zijn oude bekenden waar je niet altijd blij van wordt. Geneesmiddelentekorten bijvoorbeeld. In dit eerste PW van het jaar maken we opnieuw de balans op en zoomen we in op de impact die de tekorten hebben op patiënten.
Het aantal geneesmiddelentekorten was vorig jaar lager dan een jaar eerder, 1563 tegenover 2292, maar dit is wel het op een na hoogste getal in de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit cijfers van KNMP Farmanco. Volgens KNMP-voorzitter Aris Prins nemen de tekorten dramatische vormen aan en blijft de impact enorm: “We merken aan niets dat het minder erg wordt.”
Daar waar voor velen op 1 januari een nieuw jaar begint, begint dat voor onze collega’s in spe vaak rond 1 september, met de start van het academisch jaar. In mijn ogen een heel bijzonder en feestelijk moment wanneer een nieuw cohort start bij de master.
Met welke geneesmiddelen geeft medicinale cannabis een farmacokinetische interactie?
Bij sommige patiënten met de ziekte van Sjögren en een speekselklierdisfunctie kan een parasympathicomimeticum zoals pilocarpine worden overwogen. Dit staat in de nieuwe richtlijn Topicale en systemische behandeling van de ziekte van Sjögren.
De bètablokker propranolol vermindert zowel in rust als onder stress het trillen bij patiënten met parkinson. Op MRI-scans is te zien dat het geneesmiddel direct de activiteit remt in het hersencircuit dat trillen aanstuurt. Dat blijkt uit onderzoek in het Radboudumc.
Voor patiënten met pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een nieuw combinatiepreparaat in de handel.
Een divers aanbod vanuit meerdere leveranciers draagt bij aan de leveringszekerheid van geneesmiddelen. De SFK onderzocht de ontwikkeling van het aantal leveranciers van generieke geneesmiddelen en hun marktaandelen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Zwangere vrouwen kunnen een andere dosering nodig hebben dan niet- zwangeren, zegt onderzoeker Caroline Dibbets. Zij is betrokken bij het onderzoeksproject MADAM, waarin doseeradviezen worden opgesteld voor medicatie die wordt gebruikt tijdens de zwangerschap. “We richten ons op middelen waarvoor weinig bewijs bestaat voor de huidige dosering.”
Van de medicijngebruikers heeft 42% de afgelopen zes maanden last gehad van de medicijntekorten. De meesten van hen (84%) maken zich hierover zorgen. Bovendien vinden ze dat de politiek te weinig aandacht heeft voor het oplossen van de tekorten. Dat blijkt uit een recente enquête onder leden van het Medicijnpanel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Medisch Contact publiceerde in mei 2024 een onderzoek naar de ervaringen van artsen met medicijntekorten [1]. Hierin werd een aantal onorthodoxe oplossingen genoemd voor het oplossen van de tekorten. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) voerde een vragenlijstonderzoek uit om te zien wat apotheekhoudenden en voorschrijvers van deze oplossingen vinden en of ze deze al in de praktijk toepassen.
Acuut stoppen met of onderbreken van een therapie met baclofen door leveringsproblemen kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Het is daarom belangrijk dat er duidelijke richtlijnen komen voor zorgverleners, betoogt Koos Brouwers.
Het Prinses Máxima Centrum heeft het proces van Voor Toediening Gereed Maken (VTGM) volledig gedigitaliseerd. Dit verhoogt de veiligheid, efficiëntie en nauwkeurigheid van medicatiebereidingen voor kinderen met kanker. Innovaties zoals VTGM-robots en integratie met het elektronisch patiëntendossier minimaliseren fouten en spillage.
Oude gewichten, zoals het medicinale pond in de vorm van een half ei, behoren tot de favoriete museumstukken van Wim Rakhorst, vrijwilliger bij de Stichting Farmaceutisch Erfgoed. Vooral omdat apothekers ze – “heel eigenwijs” – ook nog in het metrieke tijdperk gebruikten.
Het klinkt zo simpel. Samen vooruit. Gewoon samen en vooruit. Maar, wie is samen? Wat is vooruit? Wat voor mij vooruit is, kan voor een ander achteruit zijn. “Doe een stapje naar voren, en een stapje terug.” Het werk van bestuurders in de zorg is vaak net als een dans. Je kan in je eentje dansen. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. “It takes two to tango”, en met meer mensen dansen is nog leuker. Een dans gaat niet enkel vooruit, maar beweegt ook opzij en naar achter.
‘Op is geen optie’ is de titel van de nieuwe publiekscampagne over de rol van de apotheker bij geneesmiddelentekorten. Met de nieuwe campagne wil de KNMP zichtbaar maken dat de apotheker tot het uiterste gaat voor de patiënt om bij een tekort alsnog de medicamenteuze behandeling voort te zetten. De campagne gaat op 15 januari 2025 live bij het Nederlandse publiek. KNMP-leden kunnen alvast materialen downloaden en bestellen.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad