Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW3

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Slim

Ze zitten aan alle tafels en er wordt naar hen geluisterd. Een stellige en vooral inspirerende uitspraak van de Zwolse apotheker Albert Drouven. Want hoe vaak wordt er niet geconstateerd dat apothekers nog veel te weinig aan overlegtafels zitten, laat staan dat ze ook gehoord worden.

17-01-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Impasse duurt voort rond cao apotheekmedewerkers

Na maanden van acties en landelijke stakingen is er nog steeds geen zicht op een nieuwe cao Apotheken. Sommige openbaar apothekers wachten niet langer en verhogen alvast de lonen van hun eigen personeel. “Hiermee kan ik de rust terugbrengen in het apotheekteam.”

10-01-2025 | door PW

Vitamine B6

Vitamine B6 speelt een essentiële rol in de stofwisseling, het immuunsysteem en het functioneren van zenuwen. Maar een teveel kan schadelijk zijn. Lareb heeft opnieuw aandacht gevraagd voor zenuwschade door vitamine B6-supplementen. Inmiddels hebben we 238 meldingen van zenuwpijn ontvangen.

17-01-2025 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Antihistaminicum voorkeur bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid

Start bij vrouwen met hyperemesis gravidarum met een antihistaminicum of een combinatiepreparaat van een antihistaminicum en pyridoxine. Dit adviseert de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in een nieuwe richtlijn.

10-01-2025 | door D.M. Titre

Veel meer patiënten in Nederland met MS dan eerder gedacht

In Nederland zijn aanzienlijk meer mensen met multiple sclerose (MS) dan toe nu toe werd aangenomen: in totaal 36.000 patiënten. Tot twee jaar geleden ging het om zo’n 18.000 patiënten. Dat stellen onderzoekers van Amsterdam UMC, Nivel en het Rijnstate ziekenhuis, die aangeven dat meer zorgverleners nodig zijn met expertise op het vlak van MS.

07-01-2025 | door PW

Herexamen 2025 PW3

Wie verleent toestemming voor leveren geneesmiddel via verpakking uit ander land?

15-01-2025 | door Feyzullah Mermi, Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA)/KNMP

Nieuw middel voor behandeling atopische dermatitis en prurigo nodularis

De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft aanbevolen om een handelsvergunning te verlenen voor het middel nemolizumab (Nemluvio). Het is geïndiceerd voor de behandeling van matige tot ernstige atopische dermatitis bij patiënten vanaf 12 jaar die in aanmerking komen voor systemische therapie.

17-01-2025 | door PW

Uitleg in filmpje bij pijnbox uit afhaalautomaat: win-winsituatie

Zo’n zeshonderd patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis halen maandelijks een pijnbox – een medicatierol met pijnstilling – uit een afhaalautomaat. Uitleg over het gebruik van de middelen krijgen ze via een filmpje, wat efficiënt en tijdbesparend werkt. “Deze werkwijze heeft voordelen voor zowel zorgverleners als voor de patiënt. Het is een win-winsituatie.”

17-01-2025 | door Linda de Jonge

120.000 onverzekerden gebruikten geneesmiddelen

Openbare apotheken verstrekten in 2024 aan 120.000 mensen zonder zorgverzekering geneesmiddelen. De meest gebruikte geneesmiddelgroepen zijn antibiotica, maagmiddelen en pijnstillers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

17-01-2025 | door SFK

Apothekers dossierhouder, € 64 miljoen voor IZA-plan zorg én welzijn

Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in IJssel-Vecht die samen met andere zorgverleners en ziekenhuizen een nieuwe zorgnetwerkomgeving implementeren en apotheekteams in MooiMaasvallei die aan alle patiënten vragen hoe het gaat.

17-01-2025 | door Edwin Bos

IC/BPS: lastig ziektebeeld, moeilijk te behandelen

Interstitiële cystitis/blaaspijnsyndroom (IC/BPS) is een lastig ziektebeeld waarvan de oorzaak (nog) niet is opgehelderd. Gevolg is dat er voor veel therapeutische opties een lage bewijslast is. Effectieve behandelingen zijn oraal pentosanpolysulfaat en intravesicaal glycosaminoglycanen (GAG’s).

17-01-2025 | door Koos Brouwers, John Heesakkers en Dick Janssen

‘Blind’ afbouwen benzo’s + MTcap-therapie meest succesvol

Het aantal mensen dat langdurig kan stoppen met het gebruik van benzodiazepines is groter bij nieuwe cognitieve gedragstherapie in combinatie met geblindeerd afbouwen dan bij cognitieve gedragstherapie en een vooraf bekend afbouwschema.

17-01-2025 | door Linda de Graaf

Militairen inzetbaar houden

Na het volgen van een opleiding bij defensie, werd Chantal van der Vegt officier apotheker. “Ons belangrijkste doel is militairen zo lang mogelijk inzetbaar te houden. Dat vergt soms out of the box-denken.”

17-01-2025 | door Linda de Jonge

Heruitgifte

Het blijft een hot topic: heruitgifte. Natuurlijk ben ik erg van de duurzame farmacie en tegen verspilling.

17-01-2025 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Verkeersdeelname-adviezen voor benzodiazepines herzien

De KNMP heeft, samen met apothekers, artsen en specialisten op het gebied van rijvaardigheid, de verkeersdeelname-adviezen voor de benzodiazepines herzien. De nieuwe adviezen zijn per 1 januari 2025 beschikbaar via het Informatorium Medicamentorum, de G-Standaard, Apotheek.nl en Rijveiligmetmedicijnen.nl.

17-01-2025 | door KNMP
Back to top