Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Toen apotheker Coen van Woerkom in 1984 Apotheek Asten kocht van enkele huisartsen stelde hij als voorwaarde dat de artsen samen met hem een farmacotherapiebeleid zouden opzetten. Sindsdien voerden apotheek en drie huisartspraktijken dertig jaar lang structureel overleg over de farmacotherapie, zo’n tien tot elf keer per jaar. Met deze passage begint een artikel over het FTO in PW 26 van 2014.
Laatst stuitte ik op de nieuwe campagne over de rol van de apotheker bij geneesmiddeltekorten ‘Op is geen optie’. Meerdere malen speelde ik het campagnefilmpje af waarbij de apotheker als een soort NCIS-rechercheur wordt getoond. Ik was helemaal gevangen door de manier van storytelling en onder de indruk van mijn eigen beroep! Wat is het toch gaaf wat we allemaal voor onze patiënten doen en kunnen doen om aan geneesmiddelen te komen. Oprecht trots op het beroep waarvoor ik heb gekozen.
Zorginstellingen en zorgverleners kunnen voordelen ervaren van generatieve AI, maar veel toepassingen zijn nog maar kort op de markt en kunnen onjuiste of onvolledig informatie produceren zoals een medicatiefout. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die zorgverleners oproept zorgvuldig om te gaan met AI-producten.
De afslankpillen DynaPills en Meri-capsules, die worden aangeboden via Instagram en TikTok, bevatten gevaarlijke ingrediënten zoals sibutramine. De pillen kunnen ernstige bijwerken veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om deze afslankpillen niet te gebruiken.
Welke stelling over oxycodon en grapefruitsap is juist?
Het gebruik van isotretinoïne is te overwegen bij jonge kinderen met acne. Dit staat in de herziene richtlijn Acne vulgaris.
Bij de meeste patiënten die een biologisch geneesmiddel gebruiken voor ontstekingsreuma verandert vermoeidheid in de dagen rond de injectie niet. Sommige patiënten ervaren een toename in vermoeidheid en andere een afname na de injectie. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb en de Sint Maartenskliniek.
Twee antilichaam-geneesmiddelconjugaten (ADC’s ) hebben van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Beide middelen worden ingezet bij de behandeling van kanker.
Openbare apotheken verstrekten in 2024 aan 1,4 miljoen mensen minstens één keer een laxeermiddel met macrogol. Hiermee staat dit middel voor het vierde jaar op rij bovenaan de top 10 geneesmiddelen met de meeste gebruikers. Amlodipine is de enige nieuwkomer in de top 10.
Het farmacotherapeutisch overleg (FTO) is in z’n huidige vorm niet toekomstbestendig. Het kost veel tijd en energie en levert weinig op, vinden huisarts Daan van der Stap en apotheker Nancy Overmars-Zonneveld. Zij stellen onder meer voor het overleg te combineren met een voorlichtingssessie door een specialist. “De ideale frequentie is twee of drie keer per jaar. Minder vaak, betere kwaliteit.”
PD-1- en PD-L1-remmers hebben een revolutie teweeggebracht in de behandeling van kanker. Momenteel zijn zeven van deze middelen geregistreerd, maar er bestaat nog veel onzekerheid over de mate van uitwisselbaarheid. Dit heeft zowel klinische als financiële gevolgen. In dit artikel komt het complexe landschap van deze geneesmiddelen aan bod en worden aanbevelingen gedaan om inzicht in de uitwisselbaarheid en zo de zorg te verbeteren en de kosten te beheersen.
Bij patiënten met een hoog atherosclerotisch risico en een verhoogd lipoproteïne(a) verlaagt muvalaplin het lipoproteïne(a) op dosisafhankelijke wijze. Het middel wordt goed verdragen.
De mogelijkheid om de CO2-uitstoot te verminderen kan soms in een onverwachte hoek zitten. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 87% van de voorschriften voor protonpompremmers (PPI’s) niet op juiste indicatie is. Deze onnodige voorschriften zorgen voor een CO2-uitstoot die gelijk staat aan zestien rondjes rond de aarde in een gemiddelde benzine- of dieselauto. Tijd om kritisch naar de recepten te kijken.
Als arts zette Samuel Sarphati zich onder meer in voor de verbetering van de volksgezondheid in Amsterdam, in een tijd waarin cholera en tyfus belangrijke doodsoorzaken waren. Maar apothekers herinneren hem vooral als drijvende kracht achter de oprichting van de NMP, de huidige KNMP. Lezers van Het Parool kozen hem als grootste Amsterdammer aller tijden.
Met de invoering van een DiGi-balie wil apotheker Mathijn Brummelhuis zijn patiënten sneller helpen. De soort uitgifte bepaalt welke medewerker de medicatie verstrekt. “Het afleveren verloopt heel soepel.”
Als mijn dochter een date heeft gehad met een leuke man, maar helaas met wat weinig inhoud, dan verzucht ze: “Mooi huis, niemand thuis.” Soms bekruipt me dit gevoel als ik naar onze IT kijk. Ons farmaciehuis is mooi; we waren één van de eersten die begin jaren tachtig startten met automatisering. Maar na veertig jaar hebben we veel gemechaniseerd, maar weinig geautomatiseerd.
Pictogrammen waarmee in één oogopslag antwoorden op vragen over medicijnen worden beantwoord. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ontwikkelde in samenwerking met zestien partijen, waaronder de KNMP, een set met meer dan vijftig pictogrammen waarmee dit nu mogelijk is.
In de zojuist verschenen 55ste uitgave van het Informatorium Medicamentorum (IM) zijn 34 nieuwe geneesmiddelen opgenomen en is veel informatie geactualiseerd. Zo is het hoofdstuk Immunoglobulinen volledig herzien én uitgebreid met nirsevimab voor preventie van luchtweginfecties door het RS-virus bij jonge kinderen. Ook nieuw zijn de groepen Celtherapie bij kanker en Gentherapie bij kanker in het hoofdstuk Oncolytica.
© 2025, Pharmaceutisch Weekblad