Nieuws 2010
Medicijn verbetert gedrag gehandicapte muizen
Gedragsafwijkingen behandelen met medicijnen: dat is nu gelukt bij muizen met een bepaalde verstandelijke handicap, het fragiele X-syndroom. Medisch bioloog Josien Levenga toonde dit aan in haar promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Drie vragen aan Levenga.
Soms monotherapie bij hiv
Een proteaseremmer is bij de meeste hiv-patiënten voldoende om het virus te onderdrukken. Dit concludeert Wouter Bierman in zijn promotieonderzoek aan het VU medisch centrum te Amsterdam.
Pamidroninezuur: 30 mg
Een maandelijkse infusie van pamidroninezuur 30 mg is de aanbevolen dosering om botziekten te voorkomen bij patiënten met multipel myeloom.
Bètablokker: sterker bot
Patiënten die bètablokkers gebruiken, hebben een hogere botdichtheid en een lager fractuurrisico dan niet-gebruikers.
Studie: denosumab is kosteneffectief
Vergeleken met geen behandeling blijkt denosumab, het nieuwe middel tegen osteoporose, kosteneffectief bij postmenopauzale vrouwen. Dat geldt ook bij vrouwen ouder dan 60 jaar met osteoporose of een wervelfractuur, zo concluderen Belgische onderzoekers.
Slechts helft huisartsen wil gegevensdeling met apothekers
Maar iets meer dan de helft van de Nederlandse huisartsen vindt het een goed plan om nierfunctie-uitslagen te delen met apothekers zodat die de dosering kunnen controleren. De rest ziet daar geen heil in. Dat stelt Huisarts Vandaag op basis van een enquête onder zijn lezers.
Utrechtse onderzoekers winnen Engelse prijzen
Drie Utrechtse farmaco-epidemiologen hebben prijzen gewonnen op het congres van de National Osteoporosis Society in Liverpool.
VWS komt met 'internetapotheek'
Het ministerie van VWS heeft een educatieve website gelanceerd die lijkt op een internetapotheek.
KNMP reikt minister Schippers de hand
De KNMP wil samen met VWS-minister Edith Schippers werken aan de invoering van een nieuw vergoedingensysteem voor apothekers, maakte KNMP-voorzitter Jan Smits gisteren in Noordwijk aan Zee bekend. Hij vroeg ook aandacht voor de financiële nood onder apothekers. De KNMP pleit voor een nieuw vergoedingensysteem in 2012 met een zorgtarief per geleverde dienst per patiënt, zoals omschreven in het regeerakkoord.
Bundeling politheek en dienstapotheek in SFG
Meer dan dertig apotheken in Rotterdam, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs combineren hun dienstapotheek met de politheek van het Sint Franciscus Gasthuis (SFG) in Rotterdam. Daarmee ontstaat een grotere faciliteit die 24 uur per etmaal is geopend.
Medicatieproject Maastricht wint award
Het medicatieproject van Maastricht UMC+ heeft de meeste stemmen (51%) gekregen voor de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010. Met dit project heeft het Maastricht UMC+ het percentage fouten bij klaarmaken en toediening van medicatie met 97% weten terug te dringen.
MS: oraal middel werkt
Teriflunomide, een oraal middel dat bedoeld is voor multipele sclerose, vermindert het aantal jaarlijkse relapses met 31% in vergelijking met placebo.
TCA’s beter bij migraine
Tricyclische antidepressiva zijn effectiever dan SSRI’s in het voorkomen van migraine of spanningshoofdpijn.
Hormonen: meer sterfte
Gecombineerde hormoonvervangingstherapie (oestrogen met progestageen) door postmenopauzale vrouwen verhoogt niet alleen het risico op borstkanker, ook de kans om te overlijden neemt toe.
Studies kunnen vaak toe met minder patiënten
Met kleinere studies meer resultaten behalen. Deze op het eerste gezicht opzienbarende conclusie gaf prof. dr. George Borm in zijn oratie als hoogleraar biostatistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen op 22 oktober 2010. Drie vragen aan prof. Borm.
Oog voor bijeffect loont
Zorgverleners die oog hebben voor bijwerkingen van medicatie, kunnen de kwaliteit van leven van patiënten met hartfalen verbeteren.
Testosteron baat vrouw
Testosteron stimuleert de gezondheid van vrouwen met hartfalen.
Meer kans op beroerte
Hooggedoseerde intraveneuze bisfosfonaten die gebruikt worden tegen complicaties van botmetastases, kunnen het risico op beroertes en atriumfibrilleren verhogen.
Friese apothekers op thuisconsult
Apothekers met een contract met zorgverzekeraar De Friesland gaan patiënten thuis bezoeken voor een farmaceutisch consult. Zij ontvangen hiervoor een extra vergoeding.
Bloeddrukaanpak werkt
De bloeddruk van hypertensiepatiënten bleek vaker onder controle indien apothekers en huisartsen samenwerkten bij de bloeddrukbehandeling.