Apotheken sluiten zich massaal aan op LSP
In totaal is nu voor 90% van de apotheken in Nederland subsidie aangevraagd. Eind juni was 28% van de apotheken aangesloten.
De apotheken die subsidie hebben aangevraagd, moeten voor 1 januari 2011 zijn aangesloten op het LSP. Het LSP vormt de basis voor de landelijke EPD-infrastructuur. De zogeheten subsidieregeling LSP is per 1 juli dit jaar beëindigd. Het ministerie van VWS kreeg op de valreep nog vijfduizend subsidieverzoeken van zorgaanbieders binnen.
Ook een groot aantal huisartsen heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt: 75% van de huisartspraktijken en 90% van de huisartsenposten hebben nu een verzoek ingediend.
Een en ander wordt duidelijk uit de voortgangrapportage van VWS die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd. Minister Ab Klink doet daarin verslag over de vrijwillige aansluiting van zorgverleners op het LSP.
Per 30 juni waren 543 van de 1948 apotheken in Nederland aangesloten (28%). Van de 4337 huisartsenpraktijken hadden 369 praktijken (9%) een verbinding met het LSP. Bij 55 van de 129 huisartsenposten was op die datum een aansluiting te vinden (43%). Van de 95 ziekenhuizen bleken 13 te zijn aangesloten (14%).
Overigens heeft de Eerste Kamer enkele maanden geleden de verplichte invoering van het EPD tegengehouden. Er komt echter geen rem op vrijwillige aansluiting op het EPD.
De bewindsman stelt verder voor op basis van een risicoanalyse te onderzoeken wat er moet gebeuren om ‘binnen een reële termijn en op veilige en betrouwbare wijze elektronische toegang voor patiënten tot hun medische gegevens te kunnen realiseren’. Er waren op 30 juni dit jaar al 2.745.447 patiëntendossiers te raadplegen via het LSP.
Klink meldt de Kamer dat in de periode van 2002 tot juli 2010 in totaal € 217,5 miljoen is uitgegeven aan de totstandkoming van de landelijke infrastructuur voor gegevensuitwisseling in de zorg.