NZa bekrachtigt beloning farmaceutische zorg
De prestaties staan beschreven in de beleidsregel farmaceutische zorg, waarmee de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nu heeft ingestemd. Vanaf januari is dus niet langer het geneesmiddel het uitgangspunt van de betaling. Vertegenwoordigers van diverse partijen uit het veld hebben 2,5 jaar gewerkt aan de totstandkoming van de prestaties.
Volgens Theo Langejan, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NZa, waren apothekers en zorgverzekeraars het er snel over eens dat het heel nuttig zou zijn om meerdere prestaties te beschrijven als 'onderhandelingstaal'. "Het was een intensief proces, maar we zijn er met alle partijen toch uit gekomen. De betrokkenen hebben hiermee bovendien al ervaring opgedaan in een pilot."
Langejan onderstreept dat de facultatieve prestatie een noviteit is in Nederland. "Daarmee hebben we aan de partijen het vertrouwen gegeven innovatief om te gaan met de prestatiedefinitie. Het is de eerste keer dat we dit op deze manier formuleren."
Directeur Léon Tinke van de KNMP spreekt van een goed werkbare basis. "Met deze prestaties wordt de zorg die de apotheker verleent het uitgangspunt voor de betalingen. Dat is iets dat we als KNMP al langer willen. Natuurlijk zijn er zaken die we anders hadden gewild. Bijvoorbeeld de mogelijkheid voor patiënten om bij een apotheker een second opinion te vragen. Dat is niet als aparte prestatie gedefinieerd."
Tinke ziet de NZa-prestaties als een begin. "Er zijn nog veel processen die vorm moeten krijgen. Je hebt nog de discussie rond de vrije tarieven, die verder gaat dan de prestaties en waarbij ook de geneesmiddelenprijzen zijn betrokken. Er zijn nog de nodige onzekerheden."
Volgens Tinke heeft de totstandkoming van de prestatiebeschrijvingen geleid tot meer vertrouwen tussen zorgverzekeraars en apothekers. "Zeker in de laatste fase is dat een belangrijk bijproduct. Maar we zullen aan de onderhandelingen en de implementatie van de nieuwe zorgprestaties zeker nog een hele kluif hebben. Daar moeten we de komende periode nog hard aan werken."
Ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is positief over de nu geformuleerde prestaties. “We kijken positief naar de toekomst en zijn heel benieuwd hoe dit zich in de praktijk zal ontwikkelen”, maakt beleidsadviseur Anneke Sprenger van ZN duidelijk. “De voorbereidingen hebben lang geduurd. We waren met veel partijen en dat maakt het complex. Maar er staat nu wel iets op papier waar we vertrouwen in hebben.”
Sprenger verwacht dat er vanaf januari vooral voor de apotheker veel zal veranderen. “Gelukkig hebben we nu wel een duidelijk beeld waar we het over en weer eens over zijn. Daarmee kunnen we goed de onderhandelingen in. Alles staat heel gedetailleerd beschreven in de beleidsregel.”
De KNMP heeft samen met de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) inmiddels een kwantitatieve pilot opgezet. Deze proef voor apothekers moet inzicht geven in de frequenties waarin de nieuwe prestaties voorkomen. Het is de bedoeling om hiermee een calculatieschema te ontwikkelen dat apothekers helpt bij het contracteerproces.
Per 1 januari 2012 voert het ministerie van VWS tevens vrije prijzen in. Om te komen tot deze tarieven moeten zorgverzekeraars en apothekers onderhandelen over de kwaliteit en de prijs van farmaceutische prestaties. "Ook die stap heeft een grote impact", meent NZa-bestuursvoorzitter Langejan. "En is voor alle partijen eveneens nieuw. Apothekers en zorgverzekeraars zijn daarbij tot elkaar veroordeeld. De zorgverzekeraar zal invulling moeten geven aan zijn zorgplicht."
De prestaties uit de NZa-beleidsregel zijn:
• Terhandstelling van een UR-geneesmiddel
• Instructie patiënt UR-geneesmiddel-gerelateerd hulpmiddel
• Medicatiebeoordeling chronisch UR-geneesmiddelgebruik
• Farmaceutische begeleiding bij ziekenhuisopname of polikliniekbezoek
• Farmaceutische begeleiding in verband met ontslag uit het ziekenhuis
• Voorlichting farmaceutische zelfmanagement voor patiëntengroep
• Advies farmaceutische zelfzorg
• Advies gebruik UR-geneesmiddelen tijdens reis
• Advies ziekterisico bij reizen
• Onderlinge dienstverlening
• Facultatieve prestatie
De prestaties worden ondersteund door een aantal kwaliteitsindicatoren. Hierdoor is het mogelijk keuzes zowel op prijs als kwaliteit te baseren.
Bereiding UR-geneesmiddel is geen basisprestatie meer. Zo verdwijnt de magistrale bereiding uit het basispakket.
Bereiden is toevertrouwd aan Collegiale bereiders, die volledig buiten de zorgverzekeringswet in IGZ-gedoogland zijn opgesloten. Het doorleveren van hun bereidingen is hun "core-business".
De coffeshops van farmaland, je mag er wel farmaprocduten kopen maar het bereiden is nu eenmaal door de Geneesmiddelenwet verboden.