Griepprik: twijfels over werkzaamheid
Algemeen werd aangenomen dat griepvaccinatie de morbiditeit en mortaliteit van seizoensinfluenza vermindert. Nu blijkt dat influenzavaccinatie bij gezonde volwassenen slechts een matig effect heeft op vermindering van griepsymptomen en het verlies van werkdagen. Conclusies over de effectiviteit van griepvaccinatie op het voorkomen van ziekenhuisopnamen, complicaties en mortaliteit bij mensen ouder dan 65 jaar konden niet worden getrokken.
Het onderzoek laat zien dat vaccinatie de influenzasymptomen bij mensen tussen 60 en 70 jaar verminderde, maar geen effect had op complicaties en overlijden. Bij de groep ouder dan 70 jaar was helemaal geen effect aantoonbaar.
Vaccinatie van COPD-patiënten leidde wel tot een significante vermindering van exacerbaties (versus placebo) maar de onderzoeken waren te klein om iets over de mortaliteit te zeggen. Er zijn onvoldoende gegevens om het effect van griepvaccinatie bij patiënten met onder meer astma bronchiale en hiv op een betrouwbare manier vast te stellen. Ten slotte is ook niet aangetoond dat vaccinatie van zorgpersoneel influenza voorkomt bij bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Medewerkers van deze instellingen en ziekenhuizen vallen ook onder de doelgroep om jaarlijks gevaccineerd te worden.
Adviesbrief
Volgens de Gezondheidsraad is er geen reden af te wijken van de laatste adviezen. Voor de aangewezen doelgroepen kan vaccinatie gezondheidsschade voorkomen of beperken. Dat heeft de raad op 28 september 2011 aan VWS-minister Edith Schippers laten weten in een adviesbrief.
De Gezondheidsraad erkent dat de werkzaamheid van griepvaccins niet optimaal is, maar stelt dat er veel onderzoek is dat de gunstige effecten van vaccinatie onderbouwt. Weliswaar niet altijd in de vorm van gerandomiseerd en geblindeerd onderzoek (met de hoogste bewijskracht), maar dat wil niet zeggen dat vaccinatie niet werkt.
Roel Coutinho, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, sluit zich bij dit advies aan. “Het gaat mij te ver om te stellen dat er geen bewijs is dat het vaccin werkt. Observationeel onderzoek heeft inderdaad niet de hoogste bewijskracht en kan vertekening geven, maar geeft wel sterke aanwijzingen.”
“Het is ook niet reëel om te verwachten dat er nu gerandomiseerde studies zullen komen. De griepvaccins zijn elk jaar anders doordat elk jaar andere griepvirussen circuleren. Je hebt dus relatief korte tijd voor onderzoek. Waar we onze energie in moeten stoppen, is vaccins beter maken. En daar wordt aan gewerkt.”
Waarom worden bijwerkingen nooit meegenomen in studies? Juist ouderen en zieken zijn erg gevoelig voor vaccinaties. Gordelroos, longontstekingen komen vaak voor enkele weken na de injectie. De relatie tussen vaccinatie en bijwerkingen wordt zelden gelegd. Wie schrijft daar (werking versus bijwerkingen) eens wat over?