Groen licht Kamer voor vrije tarieven
Minister wijst kritiek rapport van de hand
PvdA, SP en GroenLinks onderstreepten in het overleg dat uit het onderzoek, uitgevoerd door de Boston Consulting Group (BCG), naar voren komt dat invoeren van vrije tarieven al binnen vijf jaar kan leiden tot € 170 miljoen aan extra kosten. Minister Schippers erkende dat er risico’s zijn, maar meent dat vrije tarieven vooral voordelen opleveren.
VVD, CDA, D66 en PVV steunden de voorstellen van VWS. D66 pleitte wel voor duidelijke kwaliteitsindicatoren voor apothekers.
Schippers plaatste kritische kanttekeningen bij het onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland. Ze vindt dat er een aantal zwakke aannames in staat. Verder zette Schippers vraagtekens bij de timing van het onderzoek. “Het was misschien beter geweest om het een paar maanden eerder te doen.”
Volgens de minister hebben de betrokken partijen ruimschoots de tijd gehad zich aan de komst van vrije tarieven aan te passen. “De NZa heeft al in 2008 geadviseerd vrije tarieven in te voeren”, benadrukte zij. “Dan kun je het niet overhaast noemen wanneer wij die in 2012 willen invoeren. Het vorige kabinet heeft dit systeem ook in het vooruitzicht gesteld.”
De minister gaf aan dat partijen de ruimte krijgen zelf afspraken te maken over de prestaties en de beloningen. “Natuurlijk lopen partijen dan tegen allerlei vragen op. Waar mogelijk probeert VWS die vragen te beantwoorden. Maar alle onzekerheden kan ik nooit helemaal wegnemen. Er moeten keuzes worden gemaakt, die goed of minder goed kunnen uitvallen ten opzichte van de concurrent. Dat geeft ook een stimulans om het beter te doen en verder verantwoordelijkheid te nemen.”
Overigens blijkt volgens de minister wel duidelijk uit het rapport dat de consument bereid is van apotheek te wisselen als de prijs te hoog of de kwaliteit onvoldoende is.
De KNMP steunt de lijn van de minister omdat die volgens de organisatie de beste uitkomsten voor de patiënt garandeert. De voorstellen uit het rapport van de zorgverzekeraars maken het vrijwel onmogelijk voor apothekers om aan patiënten de gewenste kwaliteit van farmaceutische zorg te leveren, meent de KNMP. “Er zal een situatie ontstaan waarin voornamelijk zal worden geconcurreerd op distributie van geneesmiddelen en niet op kwaliteit van zorg”, aldus voorzitter Jan Smits.
“Het no go moment ligt nu.”
Edith is verrassend eerlijk en competent. Want een frisse verademing na brekebeen Klink.
En ze zit uitstekend in haar onderwerpen.
Ze legt Eelke uit waartoe zorgverzekeraars zijn geschapen in de Zorgverzekeringswet.
“Als dat niet werkt kan ik het beter zelf doen als overheid.”
Ze zet terecht vraagtekens bij de 5-apotheken 5km-norm van BCG.
Lees het NZA rapport uit 2008 er maar op na.
http://www.nza.nl/publicaties/Consultatiedocumenten/consultatiedoc2008/106405/
En o ja….
“Apotheken hebben geen compensatie ontvangen voor de 770 miljoen meeropbrengst,
en Jan zonder apotheek heeft het geaccepteerd.”