Ketenzorg dreigt spaak te lopen
Zorggroepen ondervinden problemen
De Adviesgroep Ketenzorg ondervroeg in samenwerking met de LVG ruim honderd zorggroepen. In totaal vulden 67 groepen de vragenlijst in.
De respondenten geven aan dat ze vooral tegen problemen aanlopen bij de contractering van zorgprogramma’s op het gebied van COPD en cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Voor COPD hadden 21 van de 67 zorggroepen (31%) wel een verzoek gedaan, maar in mei nog geen contract kunnen sluiten. Voor CVRM hadden 19 verzoekende zorggroepen (28%) in mei nog geen contract gesloten.
De contractering van zorgprogramma’s rond diabetes verloopt een stuk soepeler. Slechts vier zorggroepen die een contract hadden aangevraagd (6%) hadden in mei nog steeds geen contract met de zorgverzekeraar.
Financiering
Uit de enquête blijkt dat de zorggroepen een hele rits aan knelpunten ondervinden. De zorgverzekeraar legt bijvoorbeeld een eenzijdig format op (57%), vraagt patiëntgegevens waaraan de zorggroepen niet kunnen voldoen (19%), of reageert niet op het aanbod (13%).
Verder blijken zorgverzekeraars allemaal hun eigen eisen te stellen en weinig flexibiliteit te tonen.
Problemen met het sluiten van contracten met zorgverzekeraars maken dat zorggroepen vaak een onverantwoord ondernemersrisico lopen, zo stelt de Adviesgroep Ketenzorg in het rapport. Contracten komen onverantwoord laat tot stand, zodat zorggroepen gaten in de financiering zelf op moeten vangen.
Deze problemen hebben ook gevolgen voor de patiënt. Een flink deel van de zorggroepen (73%) lukt het nog om de zorg toch te leveren, bijvoorbeeld door de betaling aan de betrokken hulpverleners tijdelijk op te schorten. In andere gevallen wordt zorg niet meer geleverd of is de kwaliteit minder of er ontstaat onderscheid tussen de geleverde zorg aan patiënten van verschillende verzekeraars. Soms leidden de problemen zelfs tot het uiteenvallen van de zorggroep.
Momenteel onderhandelt de Adviesgroep Ketenzorg met de zorgverzekeraars, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit over verbetering van deze situatie.
Tja. Ketenzorg zoals Ketenzorg is bedoeld is in een concurrerende omgeving niet mogelijk. Dat heeft Paul Wallace, directeur Kaiser Permanente, Ab Klink herhaalde malen proberen duidelijk te maken. Verticaal geïntegreerd KP lukt het wel, maar is afhankelijk van marktpositie en cultuur van de bevolking. Zodra in het marktgebied klassieke verzekeraars op het toneel verschijnen met lagere zorgpremies is het gedaan met KP en de Ketenzorg. Ketenzorg maakt de zorg immers duurder, met de kans op betere kwaliteit. Ook die nuancering heeft Paul Wallace Ab Klink proberen over te brengen.
ZN kan haar leden niet binden. Het zou de KNMP bekend moeten zijn sinds het falen van het Convenant 2007 - 2009.
ZN kan haar leden niet binden temeer omdat het zorgstelsel is gebaseerd op concurrerende verzekeraars die ieder een onderscheidend aanbod doen richting verplicht verzekerden opdat deze verplicht verzekerden wat te kiezen zouden hebben.
Als alle verzekeraars hetzelfde aanbod gaan doen kan het zorgstelsel beter direct worden omgezet in een nationaal ziekenfondssysteem. Scheelt 8 miljard aan administratieve lasten en beheerskosten. En er komt dan eenmalig 10 miljard euro aan opgepotte zorgpremies terug.
Ketenzorg in een ziekenfondssysteem zoals een ziekenfondssysteem is bedoeld is wel weer mogelijk: geen concurrentie en werken op harde resultaten. Vestigingsbeleid e.d hoort er dan bij.
Adviesgroep Ketenzorg is bezig met de nationale hobby: "dood paard trekken".