Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Medisch verleden vergroot gevoeligheid voor bijwerkingen

PW Magazine 17, jaar 2011 - 29-04-2011
De medische voorgeschiedenis kan patiënten kwetsbaarder maken voor bijwerkingen. Dit is een van de drie factoren die belangrijk zijn bij de beoordeling van geneesmiddelen op de balans werkzaamheid-schadelijkheid. Dit concludeert apotheker Marjolein Willemen van de Universiteit Utrecht in haar proefschrift. Drie vragen aan Willemen.

Hoe telt het medisch verleden mee?

“Wij vonden bijvoorbeeld dat geneesmiddelen voor overgewicht vaker worden gebruikt door mensen met een psychiatrische voor­geschiedenis. Wij stellen dat deze voorgeschiedenis patiënten gevoeliger maakt voor bijwerkingen op psychiatrisch gebied. Bij dit soort bijwerkingen speelt het geneesmiddel uiteraard een rol maar zal dit type bijwerkingen vaker voorkomen bij patiënten die daar al meer gevoelig voor zijn. Je kunt hierbij het geneesmiddel vergelijken met de druppel die de emmer doet overlopen.”

Wat is de tweede factor?

“De gebruiksduur van geneesmiddelen speelt ook een rol bij de beoor­deling van de balans werkzaamheid-schadelijkheid. Neem genees­middelen tegen overgewicht, zoals sibutramine of orlistat. Als patiënten hiermee snel stoppen, ondervinden zij wel de bijwerkingen maar niet de positieve effecten die zich op lange termijn openbaren.”

En de derde?

“De beschikbaarheid van geneesmiddelen. Wij vonden dat de meest gezonde patiënten de niet-receptplichtige variant van orlistat gebruiken. Dit terwijl patiënten met veel comorbiditeiten, die veel verschillende geneesmiddelen gebruiken, orlistat via een arts op recept voorgeschreven krijgen. Ik concludeer hieruit dat dit vanuit een regulier perspectief gunstig is. Het toekennen van verschillende prescriptie­statussen voor de verschillende sterktes heeft daadwerkelijk een effect op de patiëntengroepen die deze middelen gebruiken.”

Document acties

Back to top