NMa doet onderzoek bij AstraZeneca
De NMa en de Europese Commissie (EC) hebben eind november een inval gedaan in verschillende kantoren van AstraZeneca. De instanties doen afzonderlijk onderzoek naar mogelijke misstanden bij het concern, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld.
Het onderzoek van de NMa richt zich alleen op misbruik van de positie op de markt van maagzuurremmers, terwijl Brussel een breder onderzoek doet naar farmaceutische bedrijven en de verkoop van geneesmiddelen.
De interesse van de NMa valt mogelijk te verklaren door de hoge kortingen die AstraZeneca aanbiedt aan ziekenhuizen als zij Nexium inkopen. Dit geldt niet alleen voor dit middel, maar algemeen bekend is dat deze handelwijze ook voor andere geneesmiddelen geldt. Dit zou toetreding van andere spelers binnen de farmaceutische sector kunnen beperken.
Diverse partijen, onder meer verzekeraars, zouden bij de NMa aan de bel hebben getrokken over deze misstand. De NMa wilde in het kader van het onderzoek hierover geen nadere informatie los laten.
Maagzuurremmers staan in de top-10 van voorgeschreven geneesmiddelen. Het gaat om een van de snelgroeiende farmaceutisch markten.
Woordvoerder Roeland van der Heijden van AstraZeneca in Zoetermeer bevestigt dat de NMa en de EC bezig zijn met het onderzoek. AstraZeneca geeft volledige medewerking aan de onderzoeken en vertrouwt op een goede afloop.
De zorginkopende verzekeraars aan het werk: ze laten het over aan de uitvoeringsorganen van staatswege om de zaak op te lossen.
Volgens de principes van marktwerking is dit toch een zaak van goed onderhandelen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen/apotheken?
Kortingen en bonussen bij de ziekenhuizen maken deel uit van de financiering van de Tweede Lijn. Afromen van de K&B resulteert in verhoging van andere vergoedingen of vermindering van het aantal ziekenhuizen.
Dat na ontslag na opname of na bezoek aan de polikliniek de door medisch specialisten voorgeschreven middelen worden verlengd door de huisartsen in de Eerste Lijn is de marketinggedachte bij de single source fabrikanten.
Niets stond of staat de zorginkopende zorgverzekeraars in de weg om zelf deze kortingen binnen te halen middels een tariefkorting bij de ziekenhuizen. Daar hebben zij de NZa of NMa niet bij nodig. Zorginkopen door het uitspelen van partijen is wel heel makkelijk. Hoe moet dat gaan met de Ketenzorg? 1 behandeling, 1 patient en 1 prijs? Wat is dan de juiste prijs? Gaat de NMa dan ook een inval doen om de juiste prijs te achterhalen?
IDEA2 is ingezet om ontslagmedicatie terug te draaien en de Eerste Lijn te laten resubstitueren. Farmacotherapeutische substitutie in de verdubbeling. Chaos kompleet.
Achmea/Agis zorginkoper beweert dat zijn verzekerden recht behouden op alle in Nederland verkrijgbare middelen, maar iedereen heeft in dit land recht op de hoofdprijs, slechts weinigen krijgen hem ook. Waarom weigert Achmea/Agis haar ziektepolis aan te passen door open en bloot slechts 1 middel per aandoening te vergoeden? Dat is pas transparantie in de zorg. Moet je eens zien wat de verzekerden gaan doen; stemmen met de voeten?
Het is een onderzoek door de NMa waard om te zien wat de marktmacht is van zorgverzekeraars.
Onderzoek van NMa en Brussel zal niets onoirbaars aanwijzen. Beter is het om binnen de EU een lijn te trekken hoe om te gaan met innovatie en bekostiging van innovatieve geneesmiddelen (en behandelwijzen). Per oekaze een farmaceutisch bedrijf opdragen jaarlijks 15 nieuwe middelen te ontwikkelen zoals Neelie Smit Kroes voorstelde geeft wel aan dat men er ook in de EU geen idee heeft hoe de financiering van de zorg in elkaar steekt: de ziekte ontdekken is 1 ding, oorzaak en laat staan behandeling ontdekken is iets geheel anders. En Staatslaboratoria hebben wereldwijd nog nooit iets ontdekt. Marktprikkels blijken nog immer goed te werken, al gaat de kost voor de baat uit en laat de baat soms lang op zich wachten. Gratis zorg bestaat niet.
Eerst het middel ontdekken en daarna de ziekte is een ander verhaal al is ook dat onderdeel van de gewenste marktwerking en marktprikkels en komt er soms heel wat moois uit voort.
En als de NMa iets moet onderzoeken is het toch de prijsdumping door wereldspelers op de generieke markt waardoor kleinere spelers uit de markt worden gedrukt en op termijn de prijzen weer zullen stijgen.
Oligopolie van verzekeraars en oligopolie fabrikanten maakt het overleg in de polder wel zo makkelijk. En met een beetje mist is het leuk zaken doen.