Onrust bij gebruikers van TNF-alfaremmers
ZN: ‘Patiënten informeren is niet onze taak’
Bij geneesmiddelenbedrijven zijn volgens Nefarma – de vereniging van innovatieve industrie – e-mails en telefoontjes binnengekomen van ongeruste patiënten die TNF-alfaremmers gebruiken. Omdat zij vrezen dat zij na 1 januari niet tijdig kunnen beschikken over hun geneesmiddelen, richten zij zich direct tot bijvoorbeeld Pfizer, fabrikant van de TNF-alfaremmer Enbrel (etanercept).
Deze signalen waren voor Nefarma aanleiding een brief te sturen aan de verenigingen van zorgverzekeraars, ziekenhuisapothekers, ziekenhuizen en medisch specialisten. Nefarma roept de koepels daarin dringend op onduidelijkheid bij patiënten weg te nemen.
Per 1 januari 2012 hevelt VWS-minister Edith Schipper TNF-alfaremmers over naar het ziekenhuisbudget, maar er is nog onduidelijkheid over hoe patiënten deze geneesmiddelen straks geleverd krijgen.
Informatieplicht
De onrust onder patiënten verschilt volgens Nefarma per regio en is mede afhankelijk van de zorgverzekeraar. Nefarma-woordvoerder Paul Wouters: “Zorgverzekeraars leunen makkelijk achterover, maar dit is vooral een oproep aan hen: zij hebben een informatie- en zorgplicht naar hun verzekerden.” De brief van Nefarma is overigens geen oproep aan de minister om de overheveling terug te draaien, zo benadrukt de woordvoerder.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat in een reactie weten zich absoluut niet aangesproken te voelen door het appèl van Nefarma. Het gaat om een besluit van de minister; ziekenhuizen en ziekenhuisapothekers moeten het maar oplossen. Zorgverzekeraars hebben volgens ZN geen informatieplicht. Verder stelt de koepel dat patiënten ‘zich geen zorgen hoeven te maken’.
Gevaar
Inmiddels heerst bij diverse ziekenhuizen nog onduidelijk over hoe de distributie van deze dure geneesmiddelen en de zorg daaromheen in te richten. Uit een recente enquête die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) hield onder haar leden, blijkt dat bij 5 van de 64 respondenten de continuïteit van zorg aan deze patiënten in gevaar is doordat nog niet alles is geregeld. Ook die ziekenhuizen zijn volgens de NVZA hard aan het werk om alles te regelen. Verder blijkt dat nog bijna geen enkel ziekenhuis de contracten rond heeft met leveranciers en verzekeraars.
Voor de NVZA heeft het wegnemen van onduidelijkheid bij patiënten inmiddels een hoge prioriteit gekregen, zo benadrukt de koepelorganisatie in antwoord op de brief van Nefarma. Ook wijst deze organisatie haar leden op de overgangsregeling die met bestaande leveranciers kan worden afgesloten.
De NVZA is niet blij met het feit dat zorgverzekeraars pas op het allerlaatste moment hebben aangegeven dat niet de afleverdatum geldt als criterium voor vergoeding binnen het Geneesmiddelenvergoedingssysteem, maar de verwachte gebruiksdatum. Volgens de NVZA een unicum.
Waarin verschillen de TNF-alfaremmers van andere subcutaan toe te dienen medicijnen? Waarom is er zoveel drukte over de levering?
Joost Swarte
Heerenveen