Patiënt bepaalt wie in zijn EPD mag
Patiënten kunnen op voorhand aangeven dat bijvoorbeeld alleen de eigen apotheek, huisarts en specialist hun gegevens mogen inzien. De toegang van patiënten tot het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) gaat ook veranderen. In plaats dat dit via een landelijke portaal van de overheid gebeurt, wil de minister dat patiënten via de website van de zorgverlener in het EPD kunnen komen. Reden hiervoor is dat via websites van zorgverleners aanvullende informatie en service geboden kan worden, zoals afspraken maken en labwaarden en ontslagbrieven inzien.
Patiënten kunnen desgewenst automatisch een melding per e-mail of sms krijgen wanneer zorgverleners hun medische gegevens via het EPD raadplegen.
De KNMP ondersteunt de patiëntgerichte gedachte van de minister. KNMP-woordvoerder Rob Sebes: “Apothekers zijn de aangewezen partij voor het beheer van medicatiegegevens van de patiënt.” Maar dat moet voor een apotheker logistiek wel haalbaar zijn. “Elke individuele apotheker moet zelf kunnen bepalen of hij deze service naar de patiënt ook kan verlenen.”
Landelijk Schakel Punt
VWS meldt verder dat inmiddels 40% van de zorgaanbieders een aansluiting heeft op het Landelijk Schakel Punt, onderdeel van het EPD. De verwachting is dat dit percentage in de loop van het voorjaar stijgt tot ongeveer 75%.
Op dit moment kunnen van ruim 8,5 miljoen burgers gegevens via het EPD worden geraadpleegd. 2,6% van de burgers heeft sinds de landelijke campagne van 2008 bezwaar gemaakt tegen het EPD.
"Patiënt bepaalt wie in EPD mag
13-01-2011
Patiënten kunnen vanaf 1 april zelf bepalen welke zorgverleners toegang krijgen tot hun Elektronisch Patiëntendossier. Zelf kunnen zij alleen via de websites van deze zorgverleners bij hun gegevens."
Weer een fraai staaltje van over de schutting kieperen door de rijksoverheid.De patient kan gratis via de apotheek-website de eigen data inzien.