Quadrupeltherapie beter bij eradicatie H. pylori
Door de toenemende antibioticaresistentie neemt de effectiviteit van tripeltherapie – omeprazol, amoxicilline en claritromycine – al enige jaren af.
Peter Malfertheiner en zijn collega-onderzoekers wilden daarom uitzoeken of quadrupeltherapie – omeprazol, bismut, tetracycline en metronidazol – effectiever is.
Zij vergeleken beide behandelingen bij 440 patiënten die waren geïnfecteerd met H. pylori. Van de patiënten kregen er 222 een week tripeltherapie; 218 patiënten kregen tien dagen quadrupeltherapie. Vier en acht weken na de behandeling werd getest of de bacterie nog aanwezig was. De bacterie bleek niet meer aantoonbaar te zijn bij 55% van de patiënten in de tripelgroep en bij 80% van de patiënten in de quadrupelgroep. De bijwerkingen waren in beide groepen vergelijkbaar.
Verder bestudeerden de onderzoekers specifiek het effect van de twee behandelingen op bacteriën die resistent waren tegen claritromycine of metronidazol. Opvallend daarbij was dat bij de aanwezigheid van claritromycineresistentie de werkzaamheid van tripeltherapie afnam, terwijl metronidazolresistentie de effectiviteit van de quadrupeltherapie nauwelijks beïnvloedde.
De onderzoekers concluderen daarom dat in gebieden waar claritromycineresistentie veel voorkomt, quadrupeltherapie als eerstelijnsbehandeling moet worden overwogen wanneer eradicatietherapie van H. pylori geïndiceerd is.
U schrijft: "Quadrupeltherapie werkt beter bij het uitroeien van Helicobacter pylori dan tripeltherapie."
En vervolgens: "Vier en acht weken na de behandeling werd getest of de bacterie nog aanwezig was. Dat bleek het geval te zijn bij 80% van de patiënten in de quadrupelgroep en bij 55% in de tripelgroep."
Als de bacterie meer aanwezig blijft bij de quadrupeltherapie lijkt me dat niet beter werken.
Dit staat in de originele samenvatting (uw link):
"In the intention-to-treat population (n=440), eradication rates were 80% (174 of 218 participants) in the quadruple therapy group versus 55% (123 of 222) in the standard therapy group (p<0·0001)."