Studie: aandeel generieke medicijnen blijft fors stijgen
De wereldwijde vraag naar medicijnen zal de komende decennia blijven groeien, concluderen de onderzoekers. Overheden van ontwikkelde economieën stimuleren echter de distributie van generieke medicijnen om de kosten van de publieke gezondheidszorg te drukken.
De winst van de ‘Big Pharma’, de elf grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, hield zich in 2009 desondanks opmerkelijk goed. Toch zijn er factoren die de hoge marges op de middellange termijn bedreigen.
Zo kan de publieke gezondheidszorg in ontwikkelde economieën een groot deel van de farmaceutische uitgaven niet langer financieren. Regeringen nemen daarom maatregelen. Verder is er de laatste jaren geen sprake van een toename van het aantal nieuwe medicijnen.
Ook staan de grote spelers van de sector voor het feit dat de patenten die hun blockbuster-producten beschermen, verjaren. Tegen het einde van 2012 zullen medicijnen die nu 20% van de inkomsten genereren, beschikbaar komen voor generieke producenten. Daarom richt ook de Big Pharma zich nu op generieke medicijnen in plaats van deze te negeren.
Overigens vertegenwoordigen de vijf grootste generieke producenten nu door toenemende schaalvergroting 40% van de totale generieke markt.