Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Utrechtse onderzoekers vinden nieuw doelwit voor antibiotica

PW Magazine 16, jaar 2011 - 21-04-2011
Een eiwit dat verantwoordelijk is voor het transport van celwandbouwstenen van bacteriën kan een nieuw doelwit zijn voor antibiotica. Dit eiwit is recent door onderzoekers van de Universiteit Utrecht geïdentificeerd. Drie vragen aan chemicus dr. Eefjan Breukink.

Wat doet het eiwit precies?

“Het FtsW-eiwit verzorgt het transport van celwandsubeenheden over de bacteriële plasmamembraan. Deze subeenheden worden in de cel gemaakt en op een lipide-achtig anker gezet dat vervolgens naar de andere kant van de membraan getransporteerd wordt via het door ons gevonden eiwit. Daar worden de bouwstenen doorgegeven aan de zogenaamde penicillinebindende eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de celwandopbouw. Het eiwit komt in zowel grampositieve als gramnegatieve bacteriën voor die een celwand hebben. En zelfs in sommige bacteriën zonder celwand.”

Hoe hebben jullie dit eiwit gevonden?

“Dit eiwit was van oudsher een kandidaat. De methode ontbrak echter om het proces te bestuderen. Onze groep heeft twee methoden ont­wikkeld om dit te kunnen doen. Hierdoor konden we testen of kandi­daateiwitten invloed hadden op dit proces, door ze ofwel te over­produceren dan wel te deleteren uit het chromosoom van de bacterie.”

Hoe nu verder?

“We proberen het mechanisme achter dit transportproces beter te begrijpen door testen te ontwikkelen waarmee we kunnen meten of het transportproces kan worden geremd. Een willekeurige stof die dit proces kan remmen is een potentieel antibioticum. De twee testen die wij ontwikkeld hebben zijn niet bruikbaar voor high throughput screening-aanpakken. Ook proberen we de kristalstructuur van het eiwit op te helderen. Dit kan helpen bij de ontwikkeling van antibiotica en bij het begrijpen van het transportmechanisme.”

Document acties

Back to top