Nieuws 2011
Kinderwens: stel anti-epileptica bij
Gebruikers van anti-epileptica die zwanger willen worden, moeten hun kinderwens ruim voor de conceptie kenbaar maken bij de neuroloog. Zo kan de medicatie hierop afgestemd worden.
Ramelteon beïnvloedt rijden tóch
De melatonine-agonist ramelteon, een nieuw type slaapmiddel, heeft in de ochtend (negen tot elf uur na inname) negatieve effecten op de rijvaardigheid.
Indacaterol verslaat tiotropium
Het β2-sympaticomimeticum indacaterol geeft betere klinische uitkomsten dan het anticholinergicum tiotropium bij patiënten met matig tot ernstig COPD.
Indicatie-uitbreiding trastuzumab, cetuximab en interferon beta-1b
De CHMP adviseerde positief over de volgende indicatie-uitbreidingen.
Panitumumab: bepaal mutatiestatus
De KRAS-mutatiestatus van de tumor is bepalend voor de behandelresultaten met Vectibix (panitumumab) bij patiënten met colontumoren.
Nozinan blijft beschikbaar
Nozinan-injectievloeistof 25 mg/ml (levomepromazine, RVG 00346) blijft toch beschikbaar op de Nederlandse markt.
Preventief aspirine slikken onnodig voor gezonde vrouwen
Gezonde vrouwen die om de dag 100 mg acetylsalicylzuur slikken, zien nauwelijks vermindering in het aantal cardiovasculaire events. Dit blijkt uit onderzoek dat recent is verschenen. Drie vragen aan medeauteur prof. dr. Frank Visseren, internist/vasculair geneeskundige van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Intermitterende inhalaties net zo goed
Een dagelijkse lage dosering budesonide is niet beter dan een kortdurende kuur met een hoge dosis om astma-exacerbaties bij kinderen te verminderen. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie onder 278 kinderen.
Doorstart Proeftuin Farmacie Groningen
Rechter: Menzis mag samenwerking beëindigen
Proeftuin Farmacie Groningen (PFG) is gered van de ondergang. Eerder dit jaar trok de belangrijkste financier Menzis zich terug, maar inmiddels is een andere zorgverzekeraar bereid aan de proeftuin deel te nemen. In een kort geding eiste de PFG vorige week nog tevergeefs dat Menzis tot eind volgend jaar zou betalen.
Verbetering
CBG: UAD-paracetamol max vijftig stuks
De verpakkingsgrootte van paracetamol geleverd via het UAD-kanaal mag maximaal vijftig eenheden bedragen. Een besluit hierover heeft het CBG bekrachtigd tijdens de Collegevergadering van 24 november.
Primeur: video legt geneesmiddelbijsluiter uit
AstraZeneca gaat video-uitleg geven bij bijsluiters. Vanaf nu kunnen patiënten die een bepaald geneesmiddel tegen kanker gebruiken, toegang krijgen tot een website met deze 'uitleg-video’s'.
Oud-prof Porsius schrijft medicijnboek voor breed publiek
Speciaal voor een 'breed' publiek heeft emeritus hoogleraar farmacotherapie Arijan Porsius het boek 'Kijk op medicijnen' geschreven waarin hij uitlegt hoe geneesmiddelen werken. Ook komt erin aan bod hoe diverse partijen – zoals apothekers, artsen, patiënten en farmaceutische industrieën – hiermee in de praktijk omgaan. Daarnaast geeft hij ruim aandacht aan pathologie en pathofysiologie.
IGZ: medicatieveiligheid Parnassus onvoldoende
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verscherpt het toezicht op de thuiszorgorganisatie Parnassus in Amsterdam vanwege structurele tekortkomingen in de medicatieveiligheid.
Vergoeding combinatietherapie diabetes verlengd
De overgangsregeling rond de vergoeding van de combinatie van een GLP-1-analoog met insuline wordt verlengd.
Vandetanib krijgt positief advies
Het CHMP heeft een positief advies gegeven voor Caprelsa (vandetanib).
Recall antikankermiddelen
Er bestaat een risico op verontreiniging van de geneesmiddelen Busilvex, Velcade, Vidaza, Caelyx en Vistide.
Toch akkoord over doorstart van LSP
Afspraken minister en koepels over infrastructuur
De infrastructuur van het landelijk schakelpunt (LSP) blijft behouden. Er komt een elektronisch patiëntdossier onder de naam 'persoonlijk gezondheidsdossier'. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is dat overeengekomen met de koepels van apothekers (KNMP), huisartsen (LHV) en huisartsenposten (VHN).
Kanker vaak vermijdbaar
Ongeveer 40% van alle kankergevallen is vermijdbaar. Dat blijkt uit een studie van Cancer Research uit het Verenigd Koninkrijk.
Sepsis: cefazoline goed alternatief voor vancomycine
Het antibioticum cefazoline is een goed alternatief voor vancomycine bij bepaalde vormen van sepsis. Binnen 48 uur na start met cefazoline zijn geen bacteriën meer aantoonbaar in de bloedbaan. Dit blijkt uit onderzoek van Marieke Hemels aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Drie vragen aan Hemels.