Nieuws 2011
Hulp apothekers bij groot onderzoek therapietrouw
De afdelingen medische psychologie en reumatologie van het Erasmus MC gaan op grote schaal therapietrouw bij reumapatiënten onderzoeken. Ook openbare apotheken worden hierbij betrokken.
Miniketen Medicijnman apotheek failliet
Medicijnman apotheek Buitenveldertselaan in Amsterdam en Medicijnman apotheek Groenhof in Amstelveen zijn failliet verklaard. Het waren de laatste filialen van de apotheekketen Medicijnman apotheek.
Optima Farma en KNMP gaan samenwerken
De beroepsorganisatie voor apothekersassistenten Optima Farma en apothekersorganisatie KNMP gaan vanaf 1 januari 2012 intensief samenwerken.
IGZ: verscherpt toezicht op Apotheek Seinpost
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft apotheek Seinpost in Scheveningen onder verscherpt toezicht gesteld. De apotheek voerde verbeteringen op het gebied van medicatiebewaking en receptverwerking onvoldoende door. Bovendien gaf de apotheker tussentijds incorrecte informatie aan de Inspectie.
Leveringsproblemen Caelyx groter dan verwacht
De leveringsproblemen met injectieflacons van Caelyx (gepegyleerd liposomaal doxorubicine) zijn groter dan aanvankelijk werd verwacht. Volgens fabrikant Janssen-Cilag is in november nog slechts een zeer geringe voorraad beschikbaar. Caelyx wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende typen kanker.
Schippers: groen licht voor doorstart LSP
Overgang naar Servicecentrum Zorg Communicatie
Minister Edith Schippers (VWS) geeft groen licht aan de doorstart van het Landelijk Schakelpunt (LSP). In een brief aan de Tweede Kamer steunt de minister het plan om hiervoor zorgaanbieders zelf de verantwoordelijkheid voor een nieuw servicecentrum te geven.
Kabinet: uitstel voor integrale bekostiging farmacie
De bekostiging van farmaceutische zorg zal voorlopig niet worden opgenomen in de integrale bekostiging. Dat blijkt uit de Miljoenennota voor 2012.
Eerste robotapotheek opent deuren
In Gezondheidscentrum Vizier in Almere is woensdag de eerste, volledig geautomatiseerde apotheek geopend. In een hal communiceert de klant via een beeldscherm met een apotheek vijf kilometer verderop.
Doorlichten medicatie bewoners verzorgingshuis loont
Het structureel doorlichten van de medicatie van bewoners in verzorgingshuizen levert gezondheidswinst en een flinke kostenbesparing op. Dat is de conclusie van het project Polyfarmacie, dat in achttien Groningse verzorgingshuizen is uitgevoerd door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Proeftuin Farmacie Groningen (PFG).
'Vergoeding veelbelovend diabetesmiddel te beperkt'
Hoogleraar diabetologie trekt aan de bel
Hoogleraar diabetologie Michaela Diamant is het niet eens met de strikte voorwaarden die het College voor Zorgverzekeringen meegeeft aan de vergoeding van exenatide voor eenwekelijkse toediening (Bydureon). Om met dit middel, bestemd voor patiënten met diabetes type 2, goed aan de slag te kunnen, is een ruimere toepassing nodig.
Wereldwijde onderbehandeling hartpatiënten
Het medicatiegebruik na een cardiovasculair incident is bij patiënten over de hele wereld beneden de maat. Dat blijkt een uit studie, gepubliceerd in de Lancet.
Internationale onderscheiding voor Dick Tromp
Apotheker Dick Tromp heeft voor zijn jarenlange nationale en internationale inzet voor de farmaceutische zorg een Lifetime Achievement Award ontvangen van de FIP. Tromp ontving de prijs gisteren in India tijdens het jaarcongres van de internationale apothekersorganisatie.
Overgevoeligheid rituximab
Het gebruik van rituximab (MabThera) bij reumatoïde artritis kan leiden tot allergische reacties die in zeldzame gevallen fataal kunnen zijn. Deze kunnen optreden zowel bij eerste gebruik als bij vervolginfusies.
Bij blaaskanker geen pioglitazon
Eli Lilly Nederland heeft in vervolg op eerdere berichtgeving van het CBG de productinformatie van pioglitazon-bevattende geneesmiddelen aangepast.
Zelfzorgversie atorvastatine
Omdat het patent van Lipitor (atorvastatine) in november verloopt, is Pfizer druk bezig met de ontwikkeling van een OTC-versie van dit middel.
Chronische schimmelinfecties door defect in genen
Een genetisch defect is de oorzaak van ernstige chronische schimmelinfecties. Dat ontdekte prof. dr. Mihai Netea, hoogleraar Interne Geneeskunde aan het Radboud UMC in Nijmegen. Drie vragen aan Netea.
Cranberry’s alternatief antibiotica
Cranberry’s zijn bij vrouwen met urineweginfecties een goed alternatief voor antibiotica. Ze werken minder krachtig dan antibiotica, maar hebben als voordeel dat ze geen resistentie veroorzaken.
Beter minder zout dan extra pil
Wanneer chronische nierpatiënten hun zoutinname beperken tot maximaal 6 gram per dag, verbetert de werking van RAAS-remmers op bloeddruk en eiwitverlies.
Informatie faalt bij OTC-kruiden
Veel OTC-kruidenproducten in Engeland bevatten geen enkele informatie over veilig gebruik, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leeds.
Sojapil nutteloos bij menopauze
Sojatabletten hebben geen enkel effect op botverlies of menopauzale klachten bij vrouwen in de eerste vijf jaar van de overgang.