Nieuws 2011
Wekelijkse injectie voor diabetes type 2 in aantocht
Voor patiënten met diabetes type 2 komt binnenkort een alternatief voor insuline op de markt dat zij nog maar een keer per week hoeven toe te dienen. Het EMA heeft recent goedkeuring verleend voor dit middel.
Dieet verlaagt LDL-cholesterolspiegel
Een dieet gebaseerd op groenten, noten en vezelrijke granen verlaagt de LDL-cholesterolspiegel meer dan een dieet met een laag gehalte aan verzadigde vetzuren. Verandering in eetgewoonten kan voor veel mensen een alternatief zijn voor statines.
Indicatoren: toename medicatiebeoordelingen
Apothekers sterk in terhandstelling
Apothekers blijken hun kerntaak, de terhandstelling van geneesmiddelen, uitstekend uit te voeren. Bovendien hebben zij in 2010 meer medicatiebeoordelingen gedaan dan in 2009. Dat zijn enkele conclusies uit de analyse van de kwaliteitsindicatoren die apothekers dit jaar invulden.
NVIC: meer vergiftigingen door geneesmiddelen
Opvallend meer mensen liepen afgelopen jaar vergiftigingsverschijnselen op door misbruik van geneesmiddelen.
Nederlandse farmaciestudenten organiseren IPSF-congres
De Nederlandse landelijke farmacie-studentenvereniging KNPSV mag het IPSF (International Pharmaceutical Students’ Federation)-congres in 2013 organiseren.
Nieuwe Zorginnovatieprijs past bij ambities KNMP
De KNMP heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen: de KNMP Zorginnovatieprijs. Deze prijs wordt twee keer per jaar uitgereikt aan een (ziekenhuis)apotheek met een bijzonder zorgproject dat bijdraagt aan effectief, veilig en doelmatig medicijngebruik. Belangstellenden kunnen tot 2 september projecten inzenden.
Geen bevacizumab meer bij borstkanker
Een FDA-panel heeft op 28 juni unaniem de aanbeveling gedaan Avastin (bevacizumab) van de markt te halen als behandeling voor uitgezaaide borstkanker.
Kinderformulering midazolam
De CHMP heeft positief advies uitgebracht voor Buccolam (midazolam), voor de behandeling van acute epileptische aanvallen die lang aanhouden bij kinderen van 3 maanden tot 18 jaar.
Pioglitazon en blaaskanker
De CHMP is in maart 2011 gestart met een evaluatie van het signaal van een mogelijk verhoogd risico op blaaskanker bij gebruik van pioglitazon.
Zicht op betere behandeling van schimmelinfecties
De genetische oorzaak van een immuunziekte die leidt tot chronische schimmelinfecties is achterhaald. Dit opent nieuwe perspectieven voor de behandeling, mogelijk ook van voorkomende schimmelinfecties als schimmelnagels en vaginale Candida-infecties. Geneticus dr. Joris Veltman van het UMC St Radboud was bij het onderzoek betrokken en licht het kort toe.
Selenium nuttig bij Graves’ orbitopathie
Bij patiënten met de ziekte van Graves kan Graves’ orbitopathie ontstaan, een aandoening die onder meer wordt gekenmerkt door uitpuilende ogen. Selenium leidt bij deze patiënten tot een significant betere kwaliteit van leven, verminderde oogklachten en vertraagde progressie van de ziekte.
Relatie vitamine D en retinopathie
Vitamine-D-deficiëntie (VDD) houdt verband met een verhoogde kans op retinopathie bij kinderen en adolescenten met diabetes type 1.
Medicijngebruik geeft glaucoom
Een groot aantal systemisch gebruikte geneesmiddelen kan leiden tot glaucoom.
Ranibizumab verlicht macula-oedeem
In twee identieke fase-III-trials is ranibizumab een effectieve behandeling gebleken bij diabetisch macula-oedeem, een veel voorkomend symptoom van diabetische retinopathie.
SSRI's leiden tot meer sterfte bij ouderen dan TCA's
SSRI’s zijn mogelijk niet altijd de beste keuze bij ouderen, omdat ze meer bijwerkingen hebben dan tricyclische antidepressiva (TCA’s). Bovendien is de sterfte bij ouderen die SSRI’s gebruiken hoger dan bij ouderen die TCA’s slikken.
Ketenzorg dreigt spaak te lopen
Zorggroepen ondervinden problemen
De organisatie van ketenzorg dreigt te stagneren. Zorggroepen ondervinden vaak grote problemen bij het sluiten van contracten met zorgverzekeraars. Dat blijkt uit een enquête onder zorggroepen van de Adviesgroep Ketenzorg in samenwerking met de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG).
PharmaPartners: ‘Thuisapotheek misleidt huisartsen in werving’
De Thuisapotheek suggereert in een acquisitie onder huisartsen onterecht een samenwerking met PharmaPartners. Dat stelt de leverancier van softwaresystemen in een bericht dat ze vorige week stuurde aan alle Medicom-gebruikers.
Vlieg in medicatie uit India
Een patiënt uit Almelo deed onlangs een bizarre ontdekking: een dode vlieg in de verpakking van het geneesmiddel betahistine. Fabrikant Accord Healthcare haalt alle doosjes terug uit de Nederlandse apotheken.
Mediq wil meerjarige contracten voor zorg
Topman Marc van Gelder: 'Nog dit jaar resultaat'
Mediq wil voor het einde van dit jaar meerjarige contracten afsluiten met zorgverzekeraars voor de levering van farmaceutische zorg. Volgens bestuursvoorzitter Marc van Gelder van Mediq verlopen de onderhandelingen constructief. “We zien dat er van de zijde van de verzekeraars veel interesse is voor hetgeen wij hebben ontwikkeld.”
Falen chemotherapie door roken
Gebruikers van het cytostaticum irinotecan die roken, hebben een verhoogde kans dat het middel bij hen niet aanslaat. Dit concludeert onderzoeker Jessica van der Bol van het Erasmus MC in Rotterdam.