Nieuws 2011
Piek in ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft twintig geneesmiddelen met een nieuw actief bestanddeel geregistreerd in het eerste halfjaar van 2011. Dat is slechts één minder dan in heel 2010.
NZa bekrachtigt beloning farmaceutische zorg
Apothekers krijgen vanaf volgend jaar betaald voor de farmaceutische zorg die zij leveren. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft tien prestaties vastgesteld, waarmee zij vanaf 1 januari 2012 aan de slag kunnen. Bovendien is er ruimte voor facultatieve prestaties.
Generiek levofloxacine op Amerikaanse markt
De FDA heeft de eerste generieke varianten van Levaquin (levofloxacine) toegelaten op de markt voor de behandeling van een aantal infecties bij mensen van 18 jaar en ouder.
Hoge dosis statines: vaker diabetes
Hoge doses statines vergroten het risico op diabetes type 2 vergeleken met lagere doseringen van deze middelen. Toch weegt het voordeel – reductie van het risico op hart- en vaatziekten – ook bij deze hogere doseringen op tegen het vergrote diabetesrisico, blijkt uit een meta-analyse.
FDA: meer cardiovasculaire incidenten door varenicline
De FDA heeft professionals in de gezondheidszorg en patiënten geïnformeerd over een wijziging in de producinformatie van varenicline. Dit middel is in verband gebracht met een licht verhoogd risico op cardiovasculaire incidenten bij mensen met hart- en vaatziekten.
Dag korter in ziekenhuis dankzij dexamethason
Dexamethason, toegevoegd aan de standaardtherapie bij longontsteking, zorgt ervoor dat mensen gemiddeld één dag minder lang in het ziekenhuis hoeven blijven. Bovendien voelen patiënten zich beter, concludeert Sabine Meijvis, internist in opleiding in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
FDA waarschuwt voor SimplyThick in babymelk
De Amerikaanse registratieautoriteit FDA waarschuwt ouders en zorgverleners voor het gebruik van het verdikkingsmiddel SimplyThick in babymelk. Baby’s geboren voor de 37ste week van de zwangerschap kunnen dit beter niet binnen krijgen.
Vertrouwelijk fouten melden loont
Wanneer huisartsen in opleiding vertrouwelijk en zonder dat dit voor hen gevolgen heeft fouten kunnen melden, durven zij dat ook te doen.
Reflux: beide therapieën effectief
De meeste patiënten met refluxoesofagitis blijven met de huidige antirefluxtherapie ten minste vijf jaar in remissie. Beide therapieën, langdurige inname van protonpompremmers of laparoscopische antirefluxchirurgie, blijken effectief.
Minder diabetes met antirheumatica
TNFalfaremmers en hydroxychloroquine verminderen het risico op diabetes met respectievelijk 38 en 46% bij mensen die deze medicatie gebruiken wegens reumatoïde artritis of psoriasis.
Inspectie kritisch over grootbereiders
Mankementen betreffen vooral papierwerk
Slechts drie van de twintig collegiaal bereidende apotheken die de Inspectie voor de Gezondheidszorg bezocht, voldoen volledig aan de eisen. Dat blijkt uit een rapport van de IGZ dat vorige week verscheen. “De meeste getoetste apotheken voldoen niet op de onderdelen productdossiers en GMP.”
Menzis stopt met Proeftuin Farmacie Groningen
Zorgverzekeraar Menzis stopt met ingang van volgend jaar zijn financiële bijdrage aan de Proeftuin Farmacie Groningen. Sluiting dreigt voor de organisatie, waar veertien mensen werken.
Positieve oordelen boceprevir, denusomab en ipilimumab
De CHMP heeft positieve adviezen uitgebracht voor het verlenen van handelsvergunningen voor drie nieuwe geneesmiddelen.
Frankrijk schorst pioglitazon
Momenteel evalueert Europa de balans werkzaamheid/schadelijkheid van pioglitazon. In afwachting daarvan heeft de Franse registratieautoriteit Afssaps de handelsvergunning van geneesmiddelen met de werkzame stof pioglitazon (Actos, Competact) opgeschort.
Missers door slechte organisatie
Slecht georganiseerde zorg is een belangrijke risicofactor voor medische missers en medicatiefouten. Dat blijkt uit een onderzoek in zeven landen.
Bijwerkingen ook bij lage doses glucocorticoïden
Net als hoge doses verstoren ook lage doseringen glucocorticoïden de metabole werking van insuline op de lever en op vetweefsel. Verder tasten ze bij chronisch gebruik mogelijk ook de glucosetolerantie aan.
Handleiding verbetert nauwelijks
Een handleiding verbetert de compleetheid van de documentatie van medicatiegegevens in openbare apotheken slechts marginaal. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onder andere Nederlandse ziekenhuisapothekers.
Farmaceutische industrie besteedt minder aan onderzoek
De farmaceutische industrie heeft in 2010 wereldwijd 3% minder uitgegeven aan Research & Development dan in 2009. Dat tonen nieuwe cijfers van Thomson Reuters.
Evenveel medische fouten
De kans om schade op te lopen door een medische fout is even groot in de huisartsenpraktijk als het ziekenhuis.
Bacterie resistenter bij lage dosis
De kans dat de E.coli-bacterie resistentie ontwikkelt tegen antibiotica is groter bij lagere doseringen dan bij hoge doses.