Nieuws 2011
Mogelijk minder colorectale kanker door bisfosfonaten
Bisfosfonaatgebruik gedurende minimaal een jaar geeft 59% afname in relatief risico voor colorectale kanker.
Placebo-effect maar dan anders
De verwachting die patiënten hebben over de werkzaamheid van een medicijn, beïnvloedt de therapeutische effectiviteit van dit middel.
Patiënt checkt interactie
Patiënten die behalve receptgeneesmiddelen ook zelfzorgmedicatie gebruiken, raadplegen nagenoeg allemaal één of meerdere informatiebronnen om interacties te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het consumentenpanel van onderzoeksbureau NIVEL.
Patiënten in de kou gezet door Reclame Code Commissie
De Thuisapotheek mag reclame maken met de gratis bezorging van geneesmiddelen. Dat heeft de Reclame Code Commissie beslist. De KNMP had een klacht ingediend tegen de Thuisapotheek over deze vorm van reclame.
'Goedkoop is niet altijd doelmatig'
Nefarma uit kritiek op IDEA2
Agis/Achmea beloont apothekers met een hoger tarief als zij huisartsen stimuleren tot goedkoop voorschrijven. Volgens Nefarma mogen financiële overwegingen nooit leidend zijn bij het voorschrijven. De KNMP ziet grote risico’s voor de apotheker.
Dosis cytarabine bij leukemie fors omlaag
Patiënten met acute myeloïde leukemie - de meest voorkomende vorm van leukemie - krijgen al twintig jaar een tien keer hogere dosis cytostatica dan noodzakelijk is. Dat heeft een team van Nederlandse onderzoekers, van onder meer het Erasmus MC in Rotterdam, ontdekt.
UMCU meldt meeste bijwerkingen
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) heeft vorig jaar de meeste keren bijwerkingen van medicijnen gemeld bij Lareb, het Nederlands Bijwerkingen Centrum. Dat blijkt uit de Ranglijst Meldende Ziekenhuizen 2010 van Lareb.
Loonsverhoging apothekers in loondienst
Het Hoofdbestuur van de KNMP heeft besloten de salarissen voor gevestigde en tweede apothekers in loondienst voor 2011 te verhogen met 0,75%. Het maakt niet uit of de apothekers zich in de registratiefase bevinden.
Apotheker heeft recht op labwaarden
Schippers steunt beschikbaarstelling
Minister Edith Schippers (VWS) is blij met het voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra om apothekers de beschikking te geven over labwaarden. Dat maakte ze donderdag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer. “Dit voorstel kan op mijn warme steun rekenen”, aldus de minister.
Quadrupeltherapie beter bij eradicatie H. pylori
Quadrupeltherapie werkt beter bij het uitroeien van Helicobacter pylori dan tripeltherapie. Dat blijkt uit een onderzoek dat The Lancet online heeft gepubliceerd.
Nitroglycerine nieuwe optie bij osteoporose
Dagelijks smeren met nitroglycerinezalf verhoogt de botmineraaldichtheid en vermindert de botafbraak. Dat blijkt uit een publicatie in de Journal of the American Medical Association.
Herceptin toegevoegd aan beleidsregel
Herceptin (trastuzumab) wordt toegevoegd aan de Beleidsregel dure geneesmiddelen.
Nieuwe vergoedingsstatus AmBisome
AmBisome (liposomaal amfotericine B), een middel bedoeld voor de bestrijding van invasieve schimmelinfecties, wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2010 op de Beleidsregel dure geneesmiddelen geplaatst.
Mogelijk meer sterfte door Tygacil
Tygacil (tigecycline) geeft mogelijk een verhoogd risico op overlijden in vergelijking met andere antibiotica.
Positief advies Pravafenix
Over het combinatiepreparaat Pravafenix (fenofibraat + pravastatine) heeft het CHMP positief geadviseerd.
Melatonine bij dialysepatiënten beperkt effectief
Melatonine helpt alleen op korte termijn om slaapproblemen bij dialysepatiënten te verbeteren. Drie vragen aan Marije Russcher, ziekenhuisapotheker in opleiding van het Meander Medisch Centrum.
Vroege detectie COPD mogelijk
Vroege detectie van COPD is mogelijk indien artsen aan rokende patiënten met minimaal één respiratoir symptoom spirometrie aanbieden. Dit blijkt uit Deens onderzoek bij ruim drieduizend patiënten.
Minder fouten door medicijndozen
Bij bewoners van bejaardentehuizen komen minder fouten voor wanneer medicatie wordt verstrekt in medicijndozen.
COPD vaak onopgemerkt
Een groot deel van de mensen die voor langdurige hoestklachten bij de huisarts komen, blijkt nog niet gediagnosticeerde COPD te hebben (29%).