Nieuws 2011
PW-poll: veel overuren
Meer dan de helft van de apothekers die gestemd hebben op de poll op pw.nl werkt meer dan 45 uur per week in de apotheek.
Substitueren anti-epileptica kan gevaarlijk zijn
Het omzetten van anti-epileptica kan de behandeling van patiënten in gevaar brengen. Dat stellen de belangenorganisaties binnen de epilepsiezorg en de KNMP in een gezamenlijke verklaring.
Pillen en Praten biedt compleet antirookprogramma
Apotheek Pillen en Praten biedt als hoofdcontractant een stoppen met roken-programma inclusief begeleiding en farmacotherapie. Het is de eerste apotheek die zich als hoofdcontractant bij zorgverzekeraar CZ heeft gemeld.
Verwarring bij chinolonen
De tekst ‘Met water innemen, niet met melk’ bij de chinolonen ciprofloxacine en norfloxacine is onduidelijk voor patiënten. Dit blijkt uit meldingen van gebruikers van deze geneesmiddelen op www.meldpuntmedicijnen.nl, een website van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Patiënt bepaalt wie in zijn EPD mag
Patiënten kunnen vanaf 1 april zelf bepalen welke zorgverleners toegang krijgen tot hun Elektronisch Patiëntendossier. Zelf kunnen zij alleen via de websites van deze zorgverleners bij hun gegevens. Dat meldt minister Edith Schippers van VWS vandaag aan de Tweede Kamer.
Carbamazepine best bij zwangerschap
Ondanks het verhoogde risico op een open ruggetje is carbamazepine het middel van eerste keus bij epilepsie en zwangerschap. Dit concluderen Nederlandse onderzoekers.
Hoestmiddel dextromethorfan nuttig bij borstkankertherapie
Het hoestmiddel dextromethorfan kan voorspellen hoe borstkankerpatiënten reageren op tamoxifen. Artsen kunnen hiermee patiënten identificeren met een afwijkend metabolisme voor tamoxifen, blijkt uit onderzoek van onder anderen Anne-Joy de Graan van het Erasmus MC in Rotterdam. Drie vragen aan De Graan.
Endotoxines in peritoneaaldialysevloeistoffen
In de vloeistoffen voor peritoneaaldialyse (PD) Dianeal, Extraneal en Nutrineal zitten mogelijk verhoogde waarden van endotoxines.
Trombo-embolie bij lenalidomide
Patiënten met multipel myeloom die worden behandeld met Revlimid (lenalidomide) in combinatie met dexamethason, hebben een verhoogd risico op trombo-embolische aandoeningen: voornamelijk diep-veneuze trombose, longembolie, myocardinfarct en cerebrovasculair accident.
Sitaxentan uit de handel
Thelin (sitaxentan) wordt wereldwijd door fabrikant Pfizer van de markt gehaald.
Programma voor farmacie in ketenzorg
De Stichting Implementatie & Validatie Patiënteninformatie (SIVP) heeft een computerprogramma ontwikkeld voor het organiseren van farmacie in ketenzorg. Met dit Managed Care Center (MCC) kunnen apothekers zorgplannen maken en meetbare resultaten leveren aan onder andere zorgverzekeraars.
Vrouw wenst andere bejegening
Mannelijke en vrouwelijke kankerpatiënten vinden andere zaken belangrijk bij hun behandeling.
Borstvoeding: epilepsiemiddel oké
Epilepsiemiddelen gebruikt tijdens het borstvoeden geven geen negatieve cognitieve effecten bij het kind.
Nieuwe dieetpil in aantocht
Een combinatiepil van de opioïdeantagonist naltrexon en het antidepressivum bupropion, Contrave, komt waarschijnlijk binnenkort op de Amerikaanse markt.
Uvit: ‘Geen fraude onder apothekers’
Zorgverzekeraar Uvit kan beschuldigingen over fraude aan het adres van circa 1300 apothekers niet bewijzen. Onderzoek van 15% van de verdachte declaraties wijst uit dat er geen sprake is van malversaties. “We overwegen nu het onderzoek te staken”, zegt Uvit-woordvoerder Dennis Verschuren.
Euthanasiemiddel thiopental niet leverbaar
Het anaestheticum thiopental (Pentothal), dat onder meer gebruikt wordt bij euthanasie, is wegens productieproblemen tijdelijk niet leverbaar. Fabrikant Hospira verwacht dat het middel in heel 2011 niet beschikbaar zal zijn.
Teratologie Informatie Service naar Lareb
De Teratologie Informatie Service (TIS) van het RIVM verhuist per 1 januari 2011 naar het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb in ’s Hertogenbosch.
Inspectie: medicatiebewaking apotheken in orde
Apotheken scoren in het algemeen goed op medicatiebewaking en op het bekijken van contra-indicaties en allergieën. De receptcontrole kan daarentegen nog wat sneller en beter. Dit blijkt uit het rapport 'Het resultaat telt openbare apotheken 2009' dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg donderdag naar buiten bracht.
Twee jaar verlies voor jong zelfstandigen
50% van de jong zelfstandige apothekers leed verlies in 2008 en 2009. De hoge lasten voor goodwill kunnen zij niet meer opbrengen. Dat blijkt uit onderzoek van de SFK onder 36 apotheken.
Sterrensysteem voor zorgverzekeraars
Zorgverleners in de eerste lijn gaan de inzet van zorgverzekeraars voor de zorg monitoren. Huisartsen, apothekers en andere zorgverleners willen onder andere in kaart brengen welke investeringen zorgverzekeraars doen in het belang van de patiënt.