‘Apothekers werken onder de kostprijs’
ZN: Contractering apothekers goed verlopen
De eerste ervaringen van veel apothekers met prestatiebekostiging en vrije prijzen zijn volgens de KNMP negatief. Apothekers hebben in een heel laat stadium een contract aangeboden gekregen van een aantal zorgverzekeraars. Daarbij gaven zorgverzekeraars aan dat niet viel te onderhandelen over deze contracten. Volgens de KNMP hebben veel apothekers daardoor tegen wil en dank getekend. Hoewel zij op basis van sommige contracten niet de kwaliteit van zorg kunnen leveren die patiënten van hen verwachten.
Dit heeft de KNMP in een brief gemeld aan de Tweede Kamer in verband met het Algemeen Overleg over de Zorgverzekeringswet van vorige week. Daarin pleit de KNMP ook voor maatregelen die leiden tot een ‘gelijk speelveld’.
Volgens de koepelorganisatie zijn er ook apothekers die geen contract hebben getekend. Deze apothekers trachten nog te onderhandelen met de zorgverzekeraars, maar waarschijnlijk zonder veel kans op succes. Als een apotheker geen contract heeft gesloten met een zorgverzekeraar zal de patiënt aan de balie zelf moet betalen. Dit terwijl niet altijd duidelijk is of hij deze kosten krijgt vergoed.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat in een reactie weten zich niet te herkennen in het beeld dat de KNMP schetst. Volgens de zorgverzekeraars zijn de onderhandelingen niet anders verlopen dan voorgaande jaren. “Onze leden hebben een goede dialoog gehad met zowel apotheekketens als zelfstandige apothekers. En vrijwel alle contracten zijn getekend”, aldus een woordvoerder van ZN.
Geneesmiddelprijzen
Apothekers geven ook aan dat zorgverzekeraars voor enkele zorgprestaties dermate lage tarieven bieden, dat zij onder de kostprijs moeten werken. Bovendien vergoeden zorgverzekeraars sommige van de prestaties die gelden als verzekerde zorg niet aan apothekers. Het gaat daarbij onder andere om de prestaties ‘instructie voor het gebruik van hulpmiddelen bij een receptgeneesmiddel’ en ‘farmaceutische zorg bij opname in of ontslag uit het ziekenhuis’. Volgens de KNMP komt het de patiëntveiligheid niet ten goede als zorgverzekeraars deze prestaties maar mondjesmaat contracteren in de eerste lijn.
“Onze indruk is dat de KNMP niet tevreden is over de resultaten”, zegt de woordvoerder van ZN. “Zorgverzekeraars kunnen zich van elkaar onderscheiden met de inkoop van deze prestaties.” Verder benadrukt de woordvoerder van ZN dat de zorgverzekeraars op dit gebied hun eigen beleid voeren.
Daarnaast zijn de geneesmiddelvergoedingen volgens de KNMP soms op het niveau van oktober en november 2011. Hierdoor ligt het risico voor prijsstijgingen bij apothekers.
Ondanks deze negatieve eerste ervaringen benadrukt de KNMP onverminderd positief te zijn over het uitgangspunt dat apothekers werken op basis van zorgprestaties.
Het moet de KNMP nu toch wel duidelijk zijn dat ZN niet kan spreken namens de ZN-leden? De CBb rechter heeft dat naar aanleiding van het Conventant 2007 - 2009 nadrukkelijk gezegd: ZN kan de ZN-leden niet binden.
Mening van ZN doet dan ook niet ter zake. Mening van de ZN-leden doet er toe. En die zullen tevreden zijn: met steun van de NZa, dreiging van AMM hangt boven iedere apotheek, heeft iedere apotheek, al dan niet met aantekening van bezwaar, getekend.
Coop VGZ zegt het zo: "er moet druk blijven om kortingen en bonussen te kunnen verkrijgen, daarom zetten wij in op fantasie prijzen".
Die mening van Coop VGZ zet zoden aan de dijk: het gaat dit lid om de laagste prijs van het doosje. Dat is zorg inkoop. En met de door de KNMP uitonderhandelde zorgprestaties gaat dat goed lukken.