Deal 100 apothekers over levering TNF-alfaremmers
Zwolle en Deventer werken samen met ziekenhuizen
Ruim vijftig apotheken in de omgeving van Zwolle hebben een overeenkomst getekend met de ziekenhuisapotheek in Zwolle voor de levering van TNF-alfaremmers. Het gaat om een groep van zo’n zeshonderd patiënten. De apothekers bestellen de TNF-alfaremmers – Humira, Enbrel, Cimzia en Simponi – bij de ziekenhuisapotheek en een koerier levert ze af in de openbare apotheek.
Marcel van den Bosch-Niestijl, apotheker in Raalte en voorzitter van Apotheek Zorgbureau Noordoost Nederland: “Wij behouden als apothekers zelf het complete medicatiedossier van onze patiënten. En de verspilling van deze dure geneesmiddelen is nul omdat de patiënten per maand instelbaar zijn.”
Van den Bosch-Niestijl benadrukt dat de openbaar apothekers alle zorg rond specialistische geneesmiddelen kunnen leveren. “Maar wel in nauwe samenwerking met specialisten, reumaconsulenten en poliklinische apothekers.”
Ruim twintig apotheken in de omgeving van Deventer hebben met de poliklinische apotheek in het Deventer ziekenhuis de afspraak gemaakt dat, als een patiënt zijn TNF-alfaremmers thuis wil ontvangen, de eigen apotheek van de patiënt daarvoor zorgt. “Zij hebben ons benaderd voor de terhandstelling. De poliklinische apotheek van het Deventer Ziekenhuis is verantwoordelijk en beheert zelf het medicatiedossier van de patiënten”, aldus Van den Bosch-Niestijl.
In de regio Zwolle hebben openbaar apothekers ervaring met de levering van deze middelen: sinds drie jaar Enbrel en sinds anderhalf jaar ook Humira. “Omdat de samenwerking tussen alle disciplines hier zo goed verloopt, volgt Deventer dit voorbeeld.”
In de omgeving van Deventer gaat het om ongeveer zevenhonderd patiënten.
Hiv-middelen
Van den Bosch-Niestijl benadrukt dat deze voorbeelden laten zien dat, als apothekers te maken krijgen met een overheidsmaatregel, zij hun zorgfunctie kunnen blijven vervullen. “Dat is belangrijk, want spoedig gaan ook de hiv-middelen en de groeihormonen over naar het ziekenhuisbudget.”
Volgens Van den Bosch-Niestijl is het van belang dat ziekenhuizen op de hoogte zijn van deze initiatieven van openbaar apothekers. Verder stelt hij dat nog maar weinig openbaar apothekers zijn doordrongen van de sense of urgency rond deze dure geneesmiddelen. “Minister Schippers zal de € 50 miljoen die zij wil bezuinigen op TNF-alfaremmers nooit halen. Zij zal daarom spoedig meer middelen overhevelen naar het ziekenhuisbudget.”