Studie: geen verhoogd kankerrisico insuline
Onderzoek ontkracht eerder gesuggereerd verband
Enkele jaren geleden ontstond onrust over een mogelijk verband tussen insuline glargine en kanker. In 2009 werden vier onderzoeken gepubliceerd die dit verband bestudeerden. Twee van de vier onderzoeken suggereerden een verhoogd risico op borstkanker, de beide andere onderzoeken toonden dat niet aan.
Drie nieuwe studies lijken de relatie tussen insuline glargine en kanker definitief naar het rijk der fabelen te verwijzen. Deze zijn vorige week gepresenteerd op een meeting van de American Diabetes Association in Philadelphia.
Een groep onderzoekers, onder leiding van Laurel Habel van de onderzoeksdivisie van Kaiser Permanente uit Noord-Californië, keek naar het risico op kanker onder 115.000 patiënten die insuline glargine of middellang werkend insuline gebruikten. De onderzoekers evalueerden het risico op prostaat-, borst- en darmkanker en kanker in het algemeen. Ze vonden geen enkel verband met insulinegebruik. Ook bleek de switch van een ander langwerkende insuline naar insuline glargine geen verhoogd risico op kanker te geven.
Habel stelt dat nog meer onderzoek nodig is omdat de gebruiksduur van de medicatie in deze studie relatief kort was – een mediane duur van 1,5 jaar.
In de andere trial keken onderzoekers van de University of North Carolina naar het risico op kanker bij meer dan 52.000 mensen die insuline glargine of middellang werkende insuline gebruikten. Ze gebruikten data van de Northern European Study of Insulin and Cancer, die meer dan 447.000 patiënten behelsden. Na twee jaar follow-up vonden de onderzoekers geen verband tussen het risico op kanker en insulinegebruik.
Een derde studie concludeerde ook dat dit verband er niet is. Dr. Hertzel Gerstein, hoogleraar aan de McMaster University in Hamilton (Canada), en collega’s bestudeerden het risico op kanker door insuline in onderzoek met meer dan 12.500 patiënten. Ze ontdekten ook dat één insuline-injectie per dag een neutraal effect heeft op het optreden van hartinfarcten, beroerten en sterfte.
De laatste studie is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, de eerste twee studies moeten nog peer review ondergaan.