Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hepatitis B: betere diagnose en behandeling

PW Magazine 08, jaar 2012 - 22-02-2012
Een nieuwe test gericht op detectie van het oppervlakte-eiwit van het hepatitis B-virus maakt een betere vaststelling van besmetting mogelijk. De test is ontwikkeld door promovendus Mark van Roosmalen van de Universiteit Utrecht. Drie vragen aan Van Roosmalen.

Waarom een nieuwe test?

“De huidige test is niet in staat om alle smaken van het virus te herkennen. Dat komt door genetische variatie en mutanten van het virus. Vooral bij patiënten die bijvoorbeeld door een levertransplantatie met immunotherapie worden behandeld, is vaak sprake van gemuteerde virustypes. Deze mutanten zijn voor patiënten een probleem, maar ook voor de diagnostische test, want ze worden niet herkend. De test die ik heb ontwikkeld, herkent het virus op meerdere punten. Verder is de test gericht op plaatsen waarop antistoffen niet aangrijpen, waardoor we verwachten dat nieuwe virussen altijd gedetecteerd zullen worden.”

Wat nog meer?

“Bij levertransplantaties worden immunoglobulines gegeven tegen hepatitis B. Zo voorkom je dat het virus de nieuwe lever infecteert. Nu heb ik ook een alternatieve antistofbron ontwikkeld met recombinanttechnologie. Deze is specifieker dan de reguliere immunoglobulines die nu worden gebruikt en bestaat uit één eiwitketen waardoor die makkelijk en goedkoop te synthetiseren is.”

Hoe nu verder?

“Uiteindelijk hoop ik dat dit middel toegepast kan worden bij mensen met hepatitis B die ook andere middelen gebruiken. Het probleem met de huidige immunoglobulines is dat je complexvorming krijgt omdat de moleculen meerdere oppervlakteantigenen hebben. Mijn alternatieve antistofbron bestaat uit één molecuul, waardoor je geen complexen krijgt.”

Document acties

Back to top