Industrie verstevigt grip op psychiatrie
Ruim tweederde van de psychologen en psychiaters die bepalen wat er in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) komt te staan, heeft banden met een geneesmiddelfabrikant. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een controle van de werkzaamheden van de 141 deskundigen. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vakblad PLoS Medicine.
De deskundigen met de meeste banden met de industrie zijn degene die zich buigen over ziektebeelden waarvoor geneesmiddelen de eerste behandeloptie zijn. In de werkgroep slaapstoornissen zou bij alle zeven leden sprake zijn van belangenverstrengeling. De werkgroep heeft voorgesteld rusteloze benen op te nemen als nieuw syndroom; een aandoening waar geneesmiddelen voor op de markt zijn gebracht.
De Amerikaanse Vereniging voor Psychiatrie (APA), samensteller van de DSM, maakte na eerdere kritiek de belangen van alle leden openbaar. Deze transparantie heeft het probleem niet verholpen, zo constateren de onderzoekers. Het aantal deskundigen dat banden heeft met de industrie is met ruim 20% toegenomen ten opzichte van eerder onderzoek van enkele jaren geleden.
Bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde en vicepresident klinisch onderzoek bij MSD prof. dr. Henk Jan Out laat in een reactie in het Volkskrant-artikel weten dat het op veel terreinen bijna onmogelijk is nog deskundigen te vinden die nooit voor de industrie hebben gewerkt. Dat maakt hen volgens de hoogleraar niet onbetrouwbaar.