Lichaamseigen cellen beschermen tumor tegen chemotherapie
Wat was de aanleiding?
“Chemotherapie is de belangrijkste behandeling bij uitgezaaide kanker. De respons op chemotherapie is meestal slechts tijdelijk, uiteindelijk raken alle tumoren resistent. We wilden daarom onderzoeken hoe de respons op chemotherapie verbeterd kan worden.”
Wat hebt u onderzocht?
“We hebben specifiek gekeken naar hoe cellen in de directe omgeving van de tumor bijdragen aan het ontwikkelen van resistentie tegen chemotherapie. Tumoren trekken vanuit het beenmerg mesenchymale stamcellen (MSC’s) aan naar de directe omgeving van de tumor. Deze cellen hebben een belangrijke rol bij de wondgenezing. Onze hypothese was dat deze cellen mogelijk ook een beschermend effect op de tumor kunnen hebben.
In muismodellen zagen wij dat MSC’s als reactie op platinabevattende chemotherapie specifieke vetzuren, PIFA’s, aanmaakten. Deze vetzuren veroorzaken al in zeer lage concentraties resistentie tegen veel chemotherapeutica. Het mechanisme hierachter is nog niet bekend. Opvallend is wel dat deze vetzuren ook voorkomen in visoliepreparaten.”
Hoe nu verder?
“Bij de productie van PIFA’s zijn de enzymen COX en tromboxaansynthase betrokken. NSAID’s remmen deze enzymen en kunnen zo wellicht de effectiviteit van chemotherapie verhogen. Binnenkort gaan de eerste onderzoeken bij mensen van start. Verder adviseren wij aan kankerpatiënten voorlopig geen visolie te gebruiken.”