Parkinsonmedicatie via iontoforese toegediend
Wat was de aanleiding?
“Oraal toegediend levodopa werkt na verloop van tijd niet meer goed bij parkinsonpatiënten omdat de ernst van de symptomen gedurende de dag sterk fluctueert. Gereguleerde toediening van dopaminerge geneesmiddelen, waarbij de toedieningssnelheid wordt aangepast aan de ernst van de symptomen, is een betere optie. Iontoferese van een dopaminerg middel ingebouwd in een pleister is een mogelijkheid om de ziekte van Parkinson te behandelen.”
Wat hebt u onderzocht?
“Ons onderzoek richtte zich op de ontwikkeling van hydrofiele dopaminerge prodrugs, omdat voor iontoforese een polaire hydrofiele verbinding nodig is. We zijn erin geslaagd zeer wateroplosbare stabiele aminozuurester-prodrugs met een positieve lading te ontwikkelen, die met behulp van transdermale iontoforese in de bloedbaan komen en die vervolgens worden omgezet in de werkzame lipofiele stof 5-OH-DPAT.”
Wat hebt u gevonden?
“In preklinisch onderzoek is met behulp van microdialyse-technieken in de hersenen van de rat vastgesteld dat de dopaminerge receptoren in het striatum worden gestimuleerd na toediening van een hydrofiele prodrug via iontoforese. PK/PD-analyse van de resultaten laat zien dat op die manier het farmacologisch effect kan worden gestuurd. In de toekomst kan door variatie van de iontoforesestroom de toedieningsnelheid van 5-OH-DPAT worden aangepast aan de ernst van de parkinsonsymptomen. Echter, het zal nog wel even duren voordat de iontoforesepleister met dopaminerge prodrugs op de markt is.”