Reacties op Radar: meer begrip voor de apotheker
Volgens Tros Radar begrijpen mensen na het zien van de uitzending van 22 oktober nu beter waarom hun geneesmiddel soms niet beschikbaar is in de apotheek. Via twitter, e-mail en de website van Tros Radar stromen nog steeds reacties binnen op de uitzending. “Het exacte aantal is niet bekend, maar er wordt heel veel over gesproken”, aldus een medewerker van de redactie. Het programma werd door bijna twee miljoen mensen bekeken.
In de uitzending zet Tros Radar uiteen hoe het prijsbeleid voor geneesmiddelen leidt tot niet-transparante prijzen en daardoor tot grote verwarring in de apotheken. De redactie zet de vier methodes uiteen die zorgverzekeraars hanteren: preferentiebeleid, historische prijzen, pakjesprijzen en laagsteprijsgarantie. KNMP-directeur Léon Tinke benadrukte in de uitzending dat het voor het apotheekteam onmogelijk is om al deze verschillende methodes uit te leggen aan de patiënt. Apotheker Paul Lebbink illustreerde dit met voorbeelden uit zijn eigen apotheek.
De redactie had Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Achmea uitgenodigd te reageren, maar die wilden niet komen. Op de website van Tros Radar hebben zij inmiddels wel gereageerd. Zowel ZN als Achmea benadrukken dat de verschillende methodes besparingen hebben opgeleverd. Over eventuele problemen in de apotheken of verwarring bij patiënten door de vele wisselingen van geneesmiddelen reppen zij met geen woord.
Kamervragen
De Kamerleden Lea Bouwmeester (PvdA) en Henk van Gerven en Renske Leijten (SP) hebben naar aanleiding van de Radar-uitzending Kamervragen gesteld over het prijsbeleid van zorgverzekeraars. De SP wil graag van de minister weten of zij de conclusie van de apothekers deelt dat het preferentiebeleid te ver is doorgeschoten en dat zorgverzekeraars te veel macht hebben gekregen. Ook willen zij weten of het acceptabel is dat de zorgverzekeraar op de stoel van de arts gaat zitten door bepaalde sterktes van geneesmiddelen – zoals codeïne 15 mg – niet meer te vergoeden.
Bouwmeester van de PvdA stelt onder andere de vraag tot welke besparingen het preferentiebeleid heeft geleid en wat dat omgerekend betekent voor de premie van de ziektekostenverzekering per persoon per jaar. Verder wil de PvdA weten of het preferentiebeleid leidt tot ‘grote risico’s voor de volksgezondheid, zoals in de uitzending wordt gesuggereerd’.