Specialisten letten nauwelijks op prijs geneesmiddel
Dat blijkt uit onderzoek dat het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) heeft uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC).
In het onderzoek lag de focus op het voorschrijven en afleveren van cholesterolverlagers en antihypertensiva in 10 ziekenhuizen en 6 openbare apotheken.
Reden voor dit onderzoek was dat er grote verschillen bestaan in de mate waarin ziekenhuizen generieke middelen voorschrijven. Dat bleek uit declaratiegegevens van de zorgverzekeraars, vastgelegd in Vektis.
Uit het onderzoek blijkt dat, zoals te verwachten was, apothekers al standaard generieke geneesmiddelen leveren tenzij de arts ‘medische noodzaak’ aangeeft.
Specialisten laten zich nog te weinig leiden door de kosten, de ervaring met een middel geeft bij hen de doorslag voor een keuze. Ook speelt de voorkeur van de patiënt een rol. Als deze om een merkmiddel vraagt, schrijft een specialist dit vaak voor om de therapietrouw te bevorderen, zo blijkt uit het onderzoek.
Ook geeft het onderzoek aan dat de wisseling van generieke middelen de therapietrouw kan beïnvloeden. “Als een patiënt niet goed reageert op een nieuwe variant van een generiek middel, voelt een arts zich genoodzaakt een specialité voor te schrijven. Terwijl dit had kunnen worden voorkomen door de eerdere generieke variant af te leveren”, stelt Eric Dubois, voorzitter van de commissie Kwaliteit van de NVVC.