Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Twentse apothekers zeggen Ozis op

KNMP: financiering LSP voor apotheek bijna rond

PW Magazine 42, jaar 2012 - 12-10-2012
Zeventig apotheken in Twente hebben hun abonnement op Ozis beëindigd omdat het systeem niet meer voldoet aan de privacy-eisen. Draait het Landelijk Schakel Punt (LSP) niet op 1 januari, dan is uitwisseling van patiëntgegevens in Twente niet mogelijk. Volgens de KNMP is een LSP-convenant met zorgverzekeraars ophanden.
Twentse apothekers zeggen Ozis op

Met de opzegging van het Ozis-abonnement per 31 december voeren de Twentse apothekers de druk op. Volgens de zeventig apothekers – verenigd in de Stichting Ozis in Groot Twente (Stichting OGT) – is het niet duidelijk wat het LSP hen op 1 januari 2013 te bieden heeft. Apotheker Gerrit Westenberg, voorzitter van de Stichting OGT: “Met deze Ozis-stop willen wij aan de Inspectie het signaal afgeven dat wij de verantwoordelijkheid voor dit netwerk niet meer willen dragen.”

Volgens Westenberg, werkzaam in Apotheek Veldpoort in Enschede, is het systeem niet toegerust voor de strenge eisen die het College Bescherming Persoonsgegevens oplegt voor het nieuwe jaar. “Wij willen er niet op gokken dat Ozis toch blijft; het LSP moet er komen.” Met de opzegging bestaat het risico dat op 1 januari helemaal geen elektronische uitwisseling van patiëntgegevens meer mogelijk is in Twente.

De Inspectie wil desgevraagd niet reageren op de eventuele problemen die dan ontstaan in deze regio. “Wij zullen de minister adviseren over deze ontwikkeling. Maar die lijn loopt niet via de media”, aldus een woordvoerder.

Minister Edith Schippers van VWS sloot eind 2011 een akkoord met apothekers en huisartsen over de doorstart van het LSP. Sindsdien laat zij de ontwikkeling van deze landelijke infrastructuur over aan de marktpartijen. Volgens een woordvoerder wil Schippers heel graag ‘dat er snel een einde komt aan alle houtje-touwtjesystemen’. “Vorige week heeft zij dat in de Kamer, naar aanleiding van de lek van patiëntengegevens in Gouda, opnieuw benadrukt.”

Financiering

De Stichting OGT hoopt dat zo veel mogelijk apotheken zich aansluiten op het LSP. 80% van de Twentse apothekers heeft die wens inmiddels ook uitgesproken. “Wij willen dat het LSP snel tot stand komt, maar het zal nog spannend worden.” Westenberg geeft aan dat zorgverzekeraars een sleutelpositie hebben in de realisatie van het LSP. “Zolang de zorgverzekeraars niet betalen, doen wij niets. Daarvoor zijn de kosten per apotheek te hoog.”

De KNMP, die overigens begrip heeft voor het standpunt van de Twentse apothekers, verwacht binnenkort een oplossing. Samen met huisartsen, huisartsenposten en ziekenhuizen – de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) – zal de KNMP binnen enkele weken een convenant sluiten met de zorgverzekeraars. In dit akkoord zal naar verwachting voor de financiering van het LSP een niet concurrentiegevoelig normbedrag per apotheek zijn opgenomen.

Document acties

Back to top