Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vordering bij zoektocht naar medicijn tegen leverfibrose

PW Magazine 04, jaar 2012 - 25-01-2012
Celspecifieke aflevering van kinaseremmers in leverstellaatcellen verhoogt de effectiviteit van deze geneesmiddelen en verlaagt mogelijk het potentieel aan bijwerkingen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van farmaciestudente Marike van Beuge aan de Rijksuniversiteit Groningen. Drie vragen aan Van Beuge.

Wat was de aanleiding?

“Het is lastig om een goedwerkend geneesmiddel tegen chronische leverziekten te ontwikkelen. Voornamelijk omdat ziekten als fibrose en cirrose een gecompliceerd ziekteproces kennen en zich gedurende een aantal decennia ontwikkelen bij patiënten. Veel geneesmiddelen die veelbelovend leken in diermodellen bleken in mensen niet effectief of gaven te veel bijwerkingen. Daarnaast is het moeilijk goede biomarkers te vinden voor het verloop van leverziekten, waardoor trials moeilijk zijn op te zetten. Om de verhouding tussen effectiviteit en bijwerkingen gunstiger te maken, kan celspecifieke targeting van geneesmiddelen een goede oplossing zijn.”

Waarom kinaseremmers?

“Het fibroseproces wordt geïnduceerd door overexpressie van allerlei cytokines en groeifactoren. Dit leidt tot overactivatie van allerlei kinase-signaaltransductieroutes, waardoor de remming van die routes mogelijkheden geeft voor het remmen van het fibroseproces.”

Waaruit blijkt de effectiviteit?

“Uit het feit dat dezelfde dosis kinaseremmer, specifiek getarget naar de hepatische stellaatcel, effectief collageendepositie en stellaatcelactivatie remt in een muismodel voor leverfibrose. Aan de andere kant vertoont de oorspronkelijke kinaseremmer bij deze dosis geen of minder antifibrotische effecten, afhankelijk van de gebruikte kinaseremmer. Hepatische stellaatcellen spelen een centrale rol in de ontwikkeling van leverfibrose.”

Document acties

Back to top