Nieuws 2012
Folder over medicijnen voor verstandelijk gehandicapten
Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking wonen steeds vaker zelfstandig. Dat betekent ook meer verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld voor hun medicijngebruik.
Paracetamol maximaal 50 tabletten per doosje
Grotere verpakkingen paracetamol verdwijnen uit de schappen van de drogisterijen. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
Martine Boelsma naar PW
Martine Boelsma (45) is per 15 december de nieuwe coördinator van het Pharmaceutisch Weekblad.
Sluiting dreigt voor dienstapotheken
Dienstapotheken in Zoetermeer, Haarlem, Roermond en Venlo kunnen het hoofd niet meer boven water houden. Zorgverzekeraars zouden niet bereid zijn een kostendekkende vergoeding te betalen voor acute farmaceutische zorg. “Het NZa-tarief voor deze zorg is veel te laag. Laat de minister een apart potje maken.”
Let op bij antidepressivagebruik van schizofrene patiënt
Antidepressiva en schizofrenie vormen een lastige combinatie. Irene Lako, die promoveert bij de Basiseenheid Farmacotherapie en Farmaceutische Patiëntenzorg aan de Rijksuniversiteit in Groningen, is er stellig over: eerst denken en dan doen. Drie vragen aan Lako.
MedicijnBalans laat experts aan het woord
MedicijnBalans, een programma van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, heeft alle informatie over de nieuwe middelen tegen diabetes type 2 op een rijtje gezet en laat experts aan het woord.
Interacties met kruiden
Auteurs uit China en Taiwan hebben een schat aan gegevens verzameld over de relevante geneesmiddelinteracties met traditionele kruiden en voedingsupplementen.
Acetosal: verhoogd risico maculadegeneratie
Mensen die minstens 10 jaar lang regelmatig acetylsalicylzuur gebruiken hebben een verhoogd risico op leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD).
Innovatieprijs voor zorggroep van apothekers
Gezondheidscentrum Dillenburg in Alphen aan den Rijn is winnaar van de Achmea Eerstelijns Innovatieprijs. Op de website de-eerstelijns.nl werden de meeste stemmen uitgebracht op deze door apothekers geïnitieerde eerste multidisciplinaire zorggroep.
Geen glaucoom door corticosteroïden
Het gebruik van corticosteroïden verhoogt de kans op openkamerhoekglaucoom niet. Dit geldt voor alle toedieningsvormen die van corticosteroïden beschikbaar zijn.
Inzicht in therapietrouw bisfosfonaten
De therapietrouw bij bisfosfonaten bij de behandeling van osteoporose is erg laag. De patiënt vragen naar de eigen therapietrouw geeft onvoldoende inzicht. Bepaling van bot-biomarkers is de perfecte manier om de therapietrouw van patiënten te objectiveren.
Ephor-advies bètablokkers
Het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen (Ephor) heeft een nieuw advies over bètablokkers opgenomen.
Focus nodig op kwetsbare ouderen
Medewerkers van de EMA stellen in een publicatie in het New England Journal of Medicine op persoonlijke titel dat er veel meer onderzoek naar geneesmiddelen bij kwetsbare ouderen moet komen.
Apixaban toegelaten
De EMA heeft Eliquis (apixaban) geregistreerd voor de preventie van trombo-embolische complicaties bij patiënten met atriumfibrilleren en één of meer risicofactoren.
Waardering voor CBG-brieven
Artsen en apothekers vinden informatie over risico’s van geneesmiddelen belangrijk.
Twijfel over vitamine D-spiegel
Het is onzeker of lage vitamine D-spiegels verband hebben met leeftijdgerelateerde morbiditeit bij 90-plussers.
Opwijrda-prijs 2011 voor Ankie Harmsze
Ankie Harmsze uit de apotheek van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven is de winnares van de Opwijrda-prijs 2011.
Rinnooy Kan onderzoekt positie van apothekers
Toezegging Schippers na kritiek Tweede Kamer
Minister Schippers van VWS heeft twee prominente deskundigen de opdracht gegeven om de marktwerking binnen de farmacie te onderzoeken. Ex-voorzitter van de SER, Alexander Rinnooy Kan, en oud-directeur van organisatiebureau McKinsey Europa, Robert Reibestein, brengen eind februari hun verslag uit.
Studie: gebruik trastuzumab hooguit één jaar
Vrouwen met HER2-positieve borstkanker kunnen trastuzumab (Herceptin) als adjuvant middel beter niet langer dan een jaar gebruiken. Doen ze dit wel, dan neemt het effect van het middel niet toe, terwijl het risico op bijwerkingen extra wordt vergroot.
Kinderformularium gered: principe-akkoord voor € 175.000
De financiering van het Kinderformularium is rond voor de komende drie jaar. Na enkele maanden van onderhandelingen hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN), KNMP, NVZA en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) een principe-akkoord bereikt over de financiering. Deze vier partijen betalen jaarlijks € 175.000 om het Kinderformularium in de lucht te houden.