Nieuws 2012
Voorkeur voor NOAC’s bij AF
De nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s) – dabigatran, rivaroxaban en apixaban – verdienen de voorkeur boven de vitamine K-antagonisten (VKA’s).
Test voorspelt werking medicijn
Een farmacogenetische test die de werking van een geneesmiddel voorspelt kan belangrijk bijdragen aan de patiëntveiligheid in de pre- en postoperatieve fase.
Gelijk effect toedieningsvormen
Of kinderen met juveniele artritis methotrexaat krijgen via subcutane of orale toediening, maakt niet uit voor de effectiviteit van dit middel.
Antihypertensiva geven lipkanker
Langdurig gebruik van fotosensibiliserende middelen tegen hypertensie, zoals hydrochloorthiazide en nifedipine, geeft een duidelijk verhoogde kans op lipkanker bij mensen van het blanke ras.
LHV adviseert niet meer over contracten
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en de regionale Kringen van de LHV onderhandelen niet meer namens hun leden met zorgverzekeraars over tarieven voor behandelingen. Ook geven zij geen advies meer over het wel of niet tekenen van contracten.
Reacties op Radar: meer begrip voor de apotheker
Naar aanleiding van de uitzending van Tros Radar over het prijsbeleid van zorgverzekeraars is onder het 'grote publiek' meer begrip ontstaan voor apothekers. Dat blijkt uit de vele reacties die het tv-programma heeft ontvangen. Ook in de politiek sorteerde de uitzending effect: PvdA en SP stelden naar aanleiding van de uitzending Kamervragen.
Einde verscherpt toezicht Apotheek de Fonteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op apotheek de Fonteijn in Culemborg per 23 oktober 2012 opgeheven. Volgens de IGZ voldoet de apotheek weer aan de voorwaarden voor levering van verantwoorde zorg.
CVZ: paracetamol/codeïne niet langer vergoeden
De combinatie paracetamol/codeïne moet niet langer worden vergoed vanuit het basispakket. Het nut van de toevoeging van codeïne is niet wetenschappelijk bewezen en het gebruik van een vaste combinaties van werkzame stoffen bij pijnstilling wordt ontraden in het Farmacotherapeutisch Kompas.
Distributeur daagt bereider voor rechter
Rechter: 20.000 tabletten geen apotheekbereiding
De Inspectie gaat handhaven tegen de Regenboog Apotheek die zelf methylfenidaat retard bereidt. De rechter bepaalde, na een klacht van distributeur Eurocept, dat de apotheek te grote hoeveelheden produceert. Ook mag de apotheek geen reclame maken voor deze eigen bereiding.
Aanwijzing VWS voor apotheek Lagaay Rotterdam
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de minister van VWS vorige week geadviseerd om apotheek Lagaay-Westblaak in Rotterdam een aanwijzing te geven. Een maand daarvoor stelde de IGZ verscherpt toezicht in. De inspectie concludeert dat er in de apotheek “nog steeds hoge risico’s zijn voor de patiëntveiligheid”.
Verbetering
Het bericht over de voordracht van Sjaak de Vries als voorzitter van de KNMP (PW 41 pagina 7) geeft geen correct beeld van de procedure.
Erepenning van de KNMP voor Annette Bierman
De KNMP heeft de zilveren erepenning toegekend aan apotheker dr. Annette Bierman. Zij was 21 jaar lid van de KNMP Commissie Geschiedenis van de Farmacie, waarvan bijna vijftien jaar als voorzitter.
Psoriasismiddel helpt mogelijk ook bij ziekte van Crohn
Ustekinumab (Stelara), gebruikt voor de behandeling van psoriasis, is mogelijk ook effectief bij de ziekte van Crohn.
Medicatieproject genomineerd voor Patiëntveiligheid Award
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is genomineerd voor de Nationale Patiëntveiligheid Award 2012 met een systeem waarmee medicatiefouten aantoonbaar verminderen.
Twentse apothekers zeggen Ozis op
KNMP: financiering LSP voor apotheek bijna rond
Zeventig apotheken in Twente hebben hun abonnement op Ozis beëindigd omdat het systeem niet meer voldoet aan de privacy-eisen. Draait het Landelijk Schakel Punt (LSP) niet op 1 januari, dan is uitwisseling van patiëntgegevens in Twente niet mogelijk. Volgens de KNMP is een LSP-convenant met zorgverzekeraars ophanden.
Geneesmiddeltekorten groeiend probleem
Geneesmiddeltekorten komen steeds vaker voor. Ook neemt de duur van de tekorten toe. Dat blijkt uit een analyse van Farmanco, de databank waarin het Laboratorium der Nederlandse Apothekers leveringsproblemen registreert. In 2011 waren 242 geneesmiddelen niet te leveren tegen 174 in 2010.
500 miljard besparing mogelijk door beter medicijngebruik
Wereldgezondheidsorganisatie WHO en onderzoeksbureau IMS (Institute for Healthcare Informatics) willen dat de rol van apothekers wordt versterkt. Dat verhoogt het niveau van de gezondheidszorg en bespaart wereldwijd ongeveer 500 miljard dollar (390 miljard euro) aan medicijnkosten per jaar.
Schippers: wereldwijde aanpak antibiotica nodig
‘Dit probleem kunnen we nauwelijks overzien’
Wereldwijd moeten landen in actie komen tegen onzorgvuldig gebruik van antibiotica. Anders dreigt het gevaar van teruglopende werkzaamheid van antibiotica door toenemende resistentie. “Als dit zich uitbreidt, is het probleem dat we dan hebben nauwelijks te overzien”, liet minister Schippers van Volksgezondheid weten op de ministerstop aan de vooravond van het FIP-congres in Amsterdam.
KNMP-voorzitter Smits: ‘We staan er niet goed voor’
Apothekers kunnen een enorme gezondheidswinst boeken maar zorgverzekeraars weigeren dit in te zien. Dat stelde KNMP-voorzitter Jan Smits in zijn jaarrede op het KNMP-Congres. Hij roept zorgverzekeraars op een einde te maken aan de ongezonde omstandigheden in de apothekersbranche. “Er is veel onrust onder apothekers.”
Verstrek anti-emetica en oncolytica tegelijk
Project Brug Apotheek wint KNMP-Innovatieprijs
Met een project voor de verstrekking van anti-emetica synchroon bij chemokuren heeft de Brug Apotheek van het Flevoziekenhuis in Almere de KNMP-Innovatieprijs gewonnen. “Patiënten en oncologieverpleegkundigen zijn hier erg blij mee. En de apotheek heeft nu een beter overzicht over de gebruikte anti-emetica bij chemokuren.”