Nieuws 2012
Groothandel krijgt 22 cent per doosje
Brocacef zet levering preferente middelen door
De kans is groot dat de groothandels voor geneesmiddelen op 1 januari een vergoeding van 22 cent per doosje krijgen voor hun distributie. De betrokken partijen praten over de uitwerking van dit plan. Brocacef heeft haar besluit, om per 1 december duizend middelen niet meer te leveren, uitgesteld.
Groen licht overname Mediq
De Europese Commissie in Brussel en de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten hebben woensdag de overname van de apotheekketen Mediq door private-equitybedrijf Advent International Corporation goedgekeurd.
Idea voor Mediq
Mediq Apotheken continueert het tweejarig Idea-contract met zorgverzekeraar Achmea, dat loopt tot eind 2013.
Weinig verschil tussen NOAC’s bij AF
In indirecte vergelijkingen blijken de nieuwe orale anticoagulantia (NOAC’s) dabigatran, rivaroxaban en apixaban grotendeels gelijkwaardig voor de secundaire preventie van atriumfibrilleren (AF). Bij gebruik als primaire preventie zijn er kleine verschillen in effectiviteit en veiligheid.
Therapietrouw essentieel voor maagbeschermer bij NSAID
Het doel van de overheid om medicatiegerelateerde ziekenhuisopnames terug te dringen is in het geding door het schrappen van de vergoeding voor maagzuurremmers. Dat zegt MDL-arts in opleiding Vera Valkhoff. Haar onderzoek onderstreept het belang van maagprotectie bij gebruik van NSAID’s.
Varenicline: risico HVZ niet groter
Varenicline, een middel dat gebruikt wordt om te stoppen met roken, geeft geen extra risico op ernstige cardiovasculaire events in vergelijking met bupropion, een ander middel voor stoppen met roken.
Vitamine: matig effect op kanker
Langdurig gebruik van multivitaminen heeft een klein maar significant effect op het voorkomen van kanker bij mannen.
Mechanisme schizofrenie ontrafeld
In de hersenen van patiënten met schizofrenie is vooral de presynaptische dopaminerge functie verstoord.
Studie VS: steroïde-injecties veroorzaken osteoporose
Epidurale steroïde-injecties, gebruikt bij bijvoorbeeld pijn als gevolg van lumbale stenose, veroorzaken extra botverlies bij postmenopauzale vrouwen. Dat blijkt uit een kleine studie die is uitgevoerd in de Verenigde Staten.
Hoofdluis: dimeticon nu middel van eerste keuze
De zelfzorgstandaard Hoofdluis is per 1 december gewijzigd op een paar belangrijke punten.
Positief advies aflibercept
Aflibercept (Zaltrap) kreeg een positief advies van de CHMP.
Lixisenatide toegelaten
De CHMP heeft groen licht gegeven aan een nieuwe GLP-1-analoog, lixisenatide (Lyxumia).
Vaccin tegen meningokokken B
De CHMP heeft een positief advies gegeven voor een handelsvergunning aan Bexsero, het eerste vaccin tegen meningokokken type B.
Indicatie rivaroxaban uitgebreid
De indicatie voor de directe factor Xa-remmer rivaroxaban (Xarelto) is, na eerdere goedkeuring door de FDA, nu ook in Europa uitgebreid met de behandeling van pulmonale embolie (PE).
Dabigatran vergoed bij boezemfibilleren
De directe trombineremmer dabigatran (Pradaxa) wordt vanaf 1 december 2012 door zorgverzekeraars vergoed voor de indicatie boezemfibrilleren.
‘Preferentiebeleid: geen werk, maar slavenarbeid’
Enquête: assistenten hebben minder plezier in het werk
Bijna 90% van de apothekersassistenten heeft grote moeite met de uitvoering van het preferentiebeleid. Volgens 71% nemen patiënten weleens geneesmiddelen verkeerd in doordat zij steeds moeten wisselen. Dat blijkt uit een enquête van een apotheker onder ruim vierhonderd assistenten.
Zorgverleners zetten invoering van LSP door
KNMP, LHV, VHN en NVZ zetten de invoering van het LSP vanaf 1 januari 2013 door. Dat bleek op een persconferentie in Den Haag deze week na berichten in enkele media waarin werd gesteld dat apothekers en huisartsen bonussen zouden krijgen als veel patiënten instemmen met inzage in hun medische dossier. Ook was er twijfel of het LSP afdoende beveiligd zou zijn tegen hackers.
Monitoring antidepressivagebruik rond zwangerschap nodig
Antidepressivagebruik tijdens de zwangerschap of na de geboorte kan problemen geven bij de pasgeborene, zoals onthoudingsverschijnselen. Intensieve monitoring is dan ook nodig, concludeert Peter ter Horst, ziekenhuisapotheker bij de Isala Klinieken in Zwolle. Hij promoveert binnenkort aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Uitstroomadvies Paracetamol-Codeïne
Vaste combinaties van paracetamol + codeïne moeten niet langer worden vergoed. De werkzaamheid van het toevoegen van codeïne aan paracetamol is niet aangetoond.
Intraveneus sotalol van de markt
De firma Bristol-Myers Squibb heeft besloten de registratie voor het antiarrhythmicum sotalol (Sotacor) injectievloeistof 10 mg/ml per 1 november 2012 in te trekken.