Nieuws 2012
Meningokokkenvaccin Menveo voor kinderen
Het meningokokkenvaccin (groep A, C, W135 en Y) Menveo mag nu ook door kinderen vanaf 2 jaar gebruikt worden.
Buflomedil geschorst
De handelsvergunning van buflomedil (Loftyl) wordt geschorst. Het CHMP vindt de baten niet langer opwegen tegen de neurologische en cardiale bijwerkingen.
Bijwerkingen orale oncolytica voorspellen werkzaamheid
Bijwerkingen van orale oncolytica voorspellen soms de werkzaamheid van het medicijn. Tot deze conclusie komt Heinz-Josef Klümpen in zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.
Nieuw potentieel aangrijppunt MS
Galectines lijken veelbelovende doeleiwitten voor de ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van multiple sclerose (MS).
Eiwitactivatie beschermt hart
Activatie van het proteïnekinase-D-eiwit (PKD-eiwit) leidt tot een stijging van glucoseopname en beschermt het hart tegen de ontwikkeling van diabetes en hartfalen bij het eten van te vetrijke voeding.
LSD effectief tegen alcoholisme
Een eenmalige toediening van de hallucinogene drug LSD kan helpen bij de behandeling van alcoholverslaafden.
Reclame: één loket
Wie vragen heeft over de Gedragscode Geneesmiddelenreclame en de Code Publieksreclame Geneesmiddelen, kan voortaan terecht bij één loket. Dat hebben de Stichting Code Geneesmiddelen Reclame (CGR) en de Keuringsraad KOAG/KAG op 1 april opengesteld.
Nieuwe stap in medicatieveiligheid langdurige zorg
De Taskforce Medicatieveiligheid Care heeft een handleiding ontwikkeld voor de verbetering van de medicatieveiligheid in de sector langdurige zorg en zorg thuis.
Veel artsen weten van wetenschapsfraude
Een op de zeven artsen heeft ooit gezien dat onderzoekers wetenschappelijke resultaten verzonnen. Bijna een kwart van de artsen maakte weleens mee dat wetenschappers alleen die resultaten gebruikten die hen goed van pas kwamen.
Lipitor uit patent
Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat door het aflopen van het patent van Lipitor de besparing van het preferentiebeleid oploopt tot € 600 miljoen per jaar.
NZa onderzoekt verwijzen door artsen
Huisartsen en ziekenhuizen mogen patiënten niet verwijzen naar altijd eenzelfde apotheek. De NZa heeft signalen ontvangen dat dit wel gebeurt en stelt daarom een onderzoek in.
Medicatie helpt mondjesmaat bij urine-incontinentie
Veel vrouwen haken af wegens bijwerkingen
De beschikbare behandelingen voor vrouwen met urine-incontinentie veroorzaken vaak meer problemen dan ze oplossen. Veel vrouwen stoppen met deze medicatie vanwege bijwerkingen zoals een droge mond en obstipatie. De mogelijke bijwerkingen moeten een rol spelen bij de keuze van een middel.
Combi statines en proteaseremmers: risico op myopathie
Het gelijktijdig gebruiken van proteaseremmers tegen hiv of hepatitis-C-virus met bepaalde statines verhoogt het risico op myopathie en rabdomyolyse.
Ernstige overgevoeligheidsreacties belimumab
Belimumab (Benlysta) kan ernstige overgevoeligheidsreacties geven. Deze reacties kunnen soms direct na de infusie optreden maar ook enige tijd later.
Dragersysteem geeft hoop bij MS
Liposomen met dexamethason waren zeer effectief in het bestrijden van ziekteverschijnselen in een diermodel van multiple sclerose, maar niet in een model van inflammatoire darmziekten. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Bart Crielaard aan de Universiteit Utrecht.
Allergische rhinitis: combi werkt
Een nieuwe combinatie van azelastine en fluticasonpropionaat is effectiever bij seizoensgebonden allergische rhinitis dan de afzonderlijke intranasale preparaten.
Saxagliptine: ernstige overgevoeligheidsreacties
Saxagliptine (Onglyza) kan ernstige overgevoeligheidsreacties geven, onder meer angio-oedeem en anafylactische reacties.
Test leverenzymwaarden bij statines overbodig
Het routinematig testen van de leverenzymwaarden bij statinegebruikers is niet nodig.
Historie postpartum psychose: lithium beter na bevalling
Profylactische behandeling van vrouwen met een geschiedenis van postpartum psychose, kan beter direct na de bevalling worden gestart. Dat is effectief en minder risicovol dan start tijdens de zwangerschap. Dit blijkt uit onderzoek van Veerle Bergink, psychiater in het Erasmus Medisch Centrum. Drie vragen aan Bergink.
Apremilast matig bij dermatitis
De fosfodiesterase-4-remmer apremilast was minimaal effectief bij patiënten met matige tot ernstige atopische dermatitis of allergische contactdermatitis.