Nieuws 2012
TDM zinvol bij oncolytica
Bloedspiegelbepalingen van de zogenaamde nieuwe ‘targeted’ kankertherapieën kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de klinische uitkomsten bij kanker.
Beperkt geheugenverlies na cytostatica
Vrouwen met borstkanker die in het verleden een behandeling kregen met standaarddoseringen cytostatica, hebben weinig geheugenverlies te duchten. Wel kan deze medicatie leiden tot problemen met het ruimtelijk inzicht en de spreekvaardigheid.
Pharmacovigilance Risk Assessment Committee
Het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), dat in de nazomer van 2012 is geïnstalleerd, speelt een belangrijke rol bij het toezicht op de veiligheid van geneesmiddelen in Europa.
Artrose: strontiumranelaat helpt
Strontiumranelaat is effectief bij de behandeling van artrose van de knie. Een consortium van Europese onderzoekers heeft dat aangetoond.
Gentest voorspelt effect kankerbehandeling
Een nieuwe gentest voorspelt mogelijk of kankerpatiënten baat zullen hebben bij chemotherapie.
Kandidaatvoorzitters KNMP tonen ambities
Uitkomst: Algemene Ledenvergadering 18 december
Een unicum: twee kandidaten voor het voorzitterschap van het hoofdbestuur van de KNMP. Sjaak de Vries en Rik van der Meer praten over het imago van apothekers, de lobby en wat ze de komende drie jaar willen veranderen bij de KNMP.
Cardiovasculaire risico’s diclofenac
Tijdens de novemberbijeenkomst van het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) is besloten de productinformatie van diclofenacbevattende middelen opnieuw te beoordelen in verband met de cardiovasculaire risico’s van diclofenac.
Statines: reductie kankerrisico
Statines verlagen de kans op kanker en overlijden als gevolg daarvan.
Praktijkadvies CMR voor melden incidenten
De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) heeft een praktijkadvies uitgebracht voor het melden van medicatie-incidenten.
Meer toepassingen rivaroxaban in VS
De Amerikaanse FDA meldde op 2 november dat de indicatie voor het antistollingsmiddel Xarelto (rivaroxaban) is verruimd.
Caelyx weer beschikbaar
De levering van Caelyx (gepegyleerd liposomaal doxorubicine) 20 mg (2 mg/ml) injectieflacons wordt hervat.
Benzo’s: grotere kans dementie
Ouderen die voor het eerst benzodiazepines gebruiken, hebben een grotere kans op dementie dan leeftijdgenoten die dat niet doen, zo blijkt uit een prospectieve cohortstudie [BMJ 2012;345:e6231].
Gebruik van foliumzuur rond de conceptie kan beter
Het aantal vrouwen dat foliumzuur rond de zwangerschap gebruikt, stijgt sinds 2005 niet meer. Het aantal zwangerschappen met neuralebuisdefecten (NBD) daalt evenmin. Daarom bepleiten Lolkje de Jong en anderen dat overheid en apothekers hiervoor meer aandacht krijgen. Drie vragen aan De Jong.
Intraveneus sotalol van de markt
Bristol-Myers Squibb heeft de registratie voor het antiarrhythmicum Sotacor (sotalol HCl) oplossing voor injectie 10 mg/ml per 1 november 2012 ingetrokken, aldus het CBG op 1 november 2012.
Biologicals optie bij psoriasis
Van diverse biologicals is bekend dat ze zowel goed werkzaam als verdraagbaar zijn, maar in de richtlijnen worden ze nog steeds als derdelijns behandeling aangemerkt door een gebrek aan gegevens over de veiligheid op lange termijn.
Betere plaatjesremming, zelfde uitkomst
Prasugrel resulteert in krachtiger plaatjesremming dan clopidogrel. In een vergelijkende studie werd echter geen verschil in klinische uitkomsten gevonden. Volgens de auteurs had hun studie mogelijk onvoldoende power.
Omacetaxine toegelaten in VS
De Amerikaanse FDA heeft op 26 oktober 2012 bericht dat Synribo (omacetaxine mepesuccinaat) is goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met chronische myeloïde leukemie (CML).
Uitbreiding indicatie linagliptine
Het CHMP heeft een positief advies gegeven voor uitbreiding van de registratie van de DPP-4-remmer Trajenta (linagliptine).
Gabapentine werkt bij hoest
In een dubbelblind, gerandomiseerd klinisch onderzoek is gabapentine effectief gebleken tegen refractaire chronische hoest [Lancet 2012;380(9853):1583-9].
Cochrane-onderzoeker: Roche houdt gegevens achter
Cochrane-onderzoeker Peter Gøtzsche haalt in het British Medical Journal flink uit naar de Zwitserse firma Roche. Het bedrijf zou onderzoeksgegevens over oseltamivir (Tamiflu) achterhouden.