Nieuws 2012
Meijboom wint Lareb Prijs
Dr. Ron Meijboom heeft de Lareb Prijs 2012 ontvangen voor zijn bijdragen aan de methode-ontwikkeling van de bewaking van veiligheid van geneesmiddelen.
Zorgverzekeraars wijzen kritiek KNMP-enquête af
Wisselende reacties op rapport prestatiebekostiging
De reacties op het KNMP-rapport over de prestatiebekostiging zijn wisselend. Zorgverzekeraars zeggen dat er niets aan de hand is, omdat bijna alle apothekers een contract hebben gesloten. PvdA en Consumentenbond zien grote knelpunten en willen dat alle partijen die problemen snel verhelpen.
Getransplanteerde NK-cellen genezen borstkanker in muizen
Muizen genezen van gemetastaseerde borstkanker na transplantatie van natural-killercellen (NK-cellen) van donormuizen. Dit blijkt uit onderzoek van hematoloog dr. Michel van Gelder en immunoloog dr. Lotte Wieten in het Maastricht UMC+. Drie vragen aan Van Gelder.
Definitieve aanbevelingen middelen Ben Venue
Het CHMP heeft, in vervolg op de beoordeling van de kwaliteitsproblemen bij Ben Venue Laboratories, definitieve aanbevelingen gedaan voor twaalf van de veertien producten die bij deze faciliteit geproduceerd werden.
Nierproblemen: geen aliskiren
Aliskiren-bevattende geneesmiddelen mogen niet worden gebruikt door patiënten met nierproblemen.
Groen licht voor Pyramax
Het combinatiemiddel pyronaridine + artesunaat (Pyramax) heeft het groene licht gekregen van het CHMP.
Gebruik psychotrope middelen gelijk
Het gebruik van psychotrope geneesmiddelen is de afgelopen jaren vrij constant gebleven.
Minder depressief door statines
Statinegebruik verlaagde het risico op depressieve symptomen bij patiënten met een cardiovasculaire aandoening.
Seleniumsuppletie soms ongewenst
Additionele seleniuminname heeft zin bij mensen met een lage seleniumspiegel maar kan averechts werken bij mensen met normale tot hoge spiegels van dit mineraal.
Diabetes 2: nieuw aangrijpingspunt
TAK-875, een experimenteel middel dat aangrijpt op FFAR1 (free fatty acid receptor 1), verbeterde significant de glykemische controle bij diabetespatiënten type 2. De resultaten van dit Amerikaans onderzoek laten zien dat FFAR1-activatie een potentieel nieuw aangrijpingspunt is voor behandeling van diabetes type 2.
Faillissement voor De Thuisapotheek
‘We zijn tegengewerkt door artsen en apothekers’
De Thuisapotheek is failliet en heeft alle activiteiten direct gestaakt. Volgens eigenaar Gerard Berwald is de farmaciemarkt te gesloten voor nieuwkomers. De KNMP roept klanten van De Thuisapotheek op zich te melden bij de lokale apotheek.
Ziekenhuizen melden meer bijwerkingen
De ziekenhuizen hebben vorig jaar 1200 bijwerkingen gemeld aan het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Het gemiddelde aantal meldingen steeg van 28 in 2010 naar 36 in 2011.
Apotheek Nistelrode 'Beste Apotheek van Nederland'
Voor de tweede keer in twee jaar tijd is Service Apotheek Nistelrode in Nistelrode door onderzoeksbureau AMP uitgeroepen tot ‘Beste Apotheek van Nederland’.
Comedicatie verstoort vaak de werking van oncolytica
Veel patiënten die een vaak voorgeschreven klasse van orale oncolytica gebruiken, de kinaseremmers, gebruiken daarnaast ook geneesmiddelen die de werking van deze kankertherapie verminderen of juist versterken.
Onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek steeds lastiger
Onafhankelijk geneesmiddelonderzoek komt steeds verder onder druk te staan. Subsidieverstrekkers stellen samenwerking met de industrie steeds vaker als voorwaarde. Dat stelt prof. dr. Gerard Rongen in zijn oratie.
Nieuwe aspirine: sterk antitumoreffect
Een nieuw derivaat van acetylsalicylzuur remt mogelijk sterk de groei van kankercellen. Wetenschappers van de Sophie Davis School of Biomedical Education in New York, ontwikkelden dit salicylaat.
Longweek in apotheek
De jaarlijkse Longweek vindt dit jaar plaats van 7 tot 12 mei.
ZN: kenniscentrum voor fraudebestrijding in zorg
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft een centrum geopend voor de bestrijding van fraude in de zorg. Zorgverzekeraars melden alle fraudesignalen bij dit centrum.
Formule voor veiliger warfarinegebruik
Een team van wetenschappers, onder leiding van het Intermountain Medical Center in Salt Lake City, heeft een veiliger en meer accurate methode gevonden voor de toediening van warfarine.