Nieuws 2012
Tweede kandidaat voor voorzitterschap KNMP
Rik van der Meer dingt mee met Sjaak de Vries
Op de eerste regionale districtsledenbijeenkomst in Den Bosch heeft zich een tweede kandidaat voorgesteld voor het voorzitterschap van het hoofdbestuur van de KNMP. Het gaat om openbaar apotheker Rik van der Meer uit Den Haag, die door een deel van de achterban is voorgedragen.
ISO-certificatie voor GIC
Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP is per 1 oktober 2012 gecertificeerd volgens ISO 9001-2008.
Licht in chaos rond ‘medische noodzaak’
Formulier van apotheker krijgt handen op elkaar
Om aan de chaos rond de term ‘medische noodzaak’ te ontsnappen, gebruiken steeds meer artsen en apothekers het aanvraagformulier dat apotheker Boudewijn van den Aarsen ontwikkelde. Dit formulier sluit aan bij de wens van zorgverzekeraars te komen tot een uniforme werkwijze. De KNMP wil hierover in overleg met alle betrokkenen.
CBG hoeft namen experts niet te openbaren
De Raad van State vindt het niet nodig dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) openbaar maakt welke medische experts zijn betrokken bij de beoordeling van veiligheidsrapporten over het ADHD-middel Strattera.
Prijzen nucleaire geneeskunde voor apothekers
Apothekers Eli Dijkers en Thijs Oude Munnink hebben voor hun proefschriften de Woldring prijs 2012 ontvangen van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG).
Micronaaldjes: geen wondjes, geen pijn
De toepassing van al dan niet afbreekbare micronaaldjes zorgt voor een revolutie in de transdermale toediening van geneesmiddelen. Dit schrijven onderzoekers uit India in een literatuuroverzicht. Vijf verschillende ontwerpen van micronaaldjes zijn inmiddels beschikbaar voor klinisch gebruik.
Medicatieoverdracht bij ouderen blijft punt van zorg
Medicatieoverdracht bij opname en ontslag van kwetsbare ouderen kan verbeteren als beoordeling van de medicatiegegevens door huisarts en apotheker meer wordt gestructureerd. Dit blijkt uit een onderzoek van klinisch geriater in opleiding Clara Drenth-van Maanen, verbonden aan het UMC Utrecht en het Expertise Centrum voor Pharmacotherapie bij Ouderen (Ephor).
Liever nicotinevervangers dan varenicline
Het CVZ heeft een herzien CFH-advies voor varenicline vastgesteld: wanneer bij het stoppen met roken farmacologische ondersteuning gewenst is (ook na een eerdere stoppoging) gaat de voorkeur uit naar nicotinevervangende middelen.
Rechter handhaaft AV-status
De door het CBG toegekende Algemene Verkoop (AV)-afleverstatus voor geneesmiddelen met de werkzame bestanddelen paracetamol, cetirizine, loperamide of ibuprofen hoeft niet aangepast te worden.
Leverfunctietests bij agomelatine
Sinds de registratie van agomelatine (Valdoxan) in februari 2009 is reeds bekend dat dit middel een risico geeft op leverbeschadiging.
Cardiovasculaire risico's NSAID's
De laatste wetenschappelijke onderzoeksresultaten over de cardiovasculaire risico’s bij het gebruik van NSAID’s zijn in lijn met eerdere conclusies.
Hoogteziekte: acetazolamine
Acetazolamine 250 mg, 500 en 750 mg eenmaal daags kunnen hoogteziekte voorkomen.
70-plus: lithium volstaat vaker
Het is opmerkelijk dat ouderen, als ze lithium gebruiken, minder add on-therapie met andere psychotrope middelen krijgen.
Neuropatische pijn genegeerd
Neuropatische pijn komt in Nederland veel voor bij verpleeghuispatiënten, maar wordt onvoldoende behandeld. Dit melden onderzoekers uit Nijmegen en Groningen.
Tabel voorkomt ritmestoornissen
QTc-verlenging kan aanleiding zijn tot het optreden van dodelijke ritmestoornissen in de vorm van torsades de pointes.
Specialisten letten nauwelijks op prijs geneesmiddel
Medisch specialisten laten zich bij het voorschrijven van medicatie nog maar weinig leiden door de prijs. Ze weten vaak de prijs niet en baseren hun keuze voor een middel meestal op hun ervaring.
CMR-alert: incidenten na wijziging distributieprofiel
De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) heeft een alertmelding uitgebracht na drie meldingen van incidenten door wijziging van het zogeheten distributieprofiel. Dat profiel wordt gebruikt voor de receptverwerking bij patiënten die hun medicatie krijgen via een geneesmiddeldistributiesysteem (GDS).
Valsartan remt de progressie van type 2 diabetes
Valsartan verbetert bij patiënten met een voorstadium van diabetes type 2 de insulinegevoeligheid en de vetstofwisseling. Dit is de belangrijkste conclusie uit het proefschrift van gezondheidswetenschapper Chantalle Moors, die op 24 oktober promoveert aan de Universiteit Maastricht.
Pas op de plaats voor DPP-4-remmers
Sinds de introductie in 2007 van DPP-4-remmers zijn dit in Nederland nog steeds geen voorkeursmiddelen voor de behandeling van diabetes type 2. In combinatie met metformine vormen ze een alternatief voor sulfonylureumderivaten en pioglitazon, maar het effect blijft achter bij insuline en GLP1-agonisten.
Meer controle, minder neuropathie
Een strengere glykemische controle vermindert neuropathie bij patiënten met diabetes type 1.