Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Brabantse patiënten met hartinfarct krijgen ticagrelor

PW Magazine 18, jaar 2013 - 25-04-2013
Elf Brabantse ziekenhuizen hebben afgesproken dat patiënten die worden opgenomen met een hartinfarct, standaard ticagrelor krijgen. Met een eenduidig medicatiebeleid bij hartinfarcten willen de ziekenhuizen de medicatieveiligheid verbeteren en de behandeling vereenvoudigen.

Een belangrijke aanjager van dit beleid zijn de recent gepubliceerde behandelrichtlijnen van de European Society of Cardiology, zegt interventiecardioloog Pim Tonino. Hij werkt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en is voorzitter van een werkgroep van Netwerk Acute Zorg Brabant die de samenwerking tussen de ziekenhuizen in gang heeft gezet.

“Deze richtlijnen verkiezen op basis van de huidige evidence ticagrelor of prasugrel boven clopidogrel. Het moment was dus daar om in veel ambulanceregio’s en ziekenhuizen te switchen van clopidogrel naar één van deze middelen bij het acute hartinfarct. Op basis van diepgravende discussies rondom de evidence van beide middelen heeft de werkgroep gekozen voor ticagrelor”, licht Tonino toe.

Daarbij komt dat een eenduidig medicatiebeleid de kwaliteit van zorg voor patiënten met een hartinfarct verbetert. “Door één middel uniform in te zetten is het medicatiebehandelschema op de ambulance in heel Brabant gesimplificeerd. Hiervoor hanteerden verschillende ambulancediensten verschillende medicatieprotocollen bij het acute myocardinfarct. De protocollen verschilden niet alleen in de keuze van plaatjesaggregatieremmers (clopidogrel, prasugrel of ticagrelor) maar ook in complexiteit. Een ander voordeel is dat verschillende typen acute hartinfarcten (Stemi en non-Stemi) worden behandeld met hetzelfde middel. De kans op medicatiefouten is daardoor kleiner”, zegt Tonino.

Ticagrelor is twintig keer zo duur als clopidogrel en wordt alleen onder voorwaarden vergoed. Tonino verwacht niet dat patiënten die deze medicatie gebruiken, te maken krijgen met vergoedingsproblemen. “Ons gehele beleid is gebaseerd op Europese richtlijnen en hard wetenschappelijk bewijs.”

Het is de eerste keer in Nederland dat ziekenhuizen samenwerken bij de zorg voor patiënten met een hartinfarct. De deelnemende ziekenhuizen zijn: het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg, Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom, Amphia Ziekenhuis in Breda, Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, TweeSteden ziekenhuis in Tilburg, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en Ziekenhuis Bernhoven in Veghel.

Document acties

Reacties

12-05-2013 15:35
J.W. Pesser zegt:

90 st clopidogerl af apotheek: 12,50 en 180st brilique kost 221,50 (afgerond en incl wmg). Dat is geen twee keer maar bijna TWINTIG maal zo duur................

Back to top