Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Effectief: malariaparasiet al in vroege fase aanvallen

PW Magazine 19, jaar 2013 - 10-05-2013
Gezonde vrijwilligers die chloroquine-profylaxe slikken en die geïnfecteerd worden met sporozoïeten van de malariaparasiet Plasmodium falciparum, ontwikkelen volledige en langdurige bescherming tegen malaria.

Nederlandse onderzoekers van onder meer het UMC St Radboud beschrijven dit in een artikel dat online is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Eenmaal in de mens, doorloopt een malariaparasiet verschillende stadia. Allereerst worden sporozoïeten gevormd die zich in de levercellen nestelen. Daar veranderen ze en vermenigvuldigen ze zich. Vervolgens komen ze vrij in de rode bloedcellen in het bloed, waar ze zich verder vermenigvuldigen. Chloroquine doodt alleen de aseksuele vormen van de parasieten die in de rode bloedcellen voorkomen nadat zij uit de lever vrijkomen. Het middel heeft dus geen invloed op sporozoïeten en op de leverfase van de parasieten.

Uit de studie blijkt dat een afweer wordt opgewekt tegen het vroegste ontwikkelingsstadium van de parasiet in de mens. Hierdoor kan voorkomen worden dat mensen echt ziek worden. Veel onderzoek dat tot nu toe verricht is, richt zich op de latere fases omdat dit de fases zijn waarin mensen ziek worden en complicaties ondervinden. De resultaten uit deze studie bieden nieuwe aanknopingspunten voor verder onderzoek naar een effectief malariavaccin.

Document acties

Back to top