Hooggedoseerde insuline destabiliseert plaque
Wat was de aanleiding?
“Epidemiologische studies hebben aangetoond dat insulinegebruik geassocieerd is met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Hierdoor staat behandeling van patiënten met diabetes type 2 met hoge doses insuline ter discussie. Ons onderzoek was gericht op de vraag via welke mechanismen hoge doses insuline het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten.”
Wat waren de uitkomsten?
“We hebben ons met name gericht op factoren die de stabiliteit van atherosclerotische plaque kunnen beïnvloeden, zoals intraplaque-angiogenese en collageenhomeostase. In vitro-, ex vivo- en in vivo-studies tezamen wijzen erop dat hoge doses insuline de stabiliteit van atherosclerotische plaque kunnen verminderen door intraplaque-angiogenese te bevorderen en collageenafbraak te verminderen, mogelijk ten gevolge van mestcelactivatie. Zo toonden in vitro-experimenten aan dat insuline, onafhankelijk van het soort analoog, in staat is angiogenese te bevorderen.”
“Ook bleken patiënten met diabetes type 2 meer microvaatjes in hun plaques te hebben als zij insuline gebruikten. Bij LDLr-knockout-muizen leidde lokale toediening van insuline rondom plaques tot 33% minder collageen in de plaque, zonder systemische effecten. Bovendien werden in het weefsel rond de plaques 50% meer geactiveerde mestcellen waargenomen.”
Wat is de conclusie/consequentie?
“Hoewel bevestiging in gerandomiseerde klinische trials vereist is, toont dit onderzoek aan dat insuline de stabiliteit van atherosclerotische plaque kan verminderen. Voor patiënten met diabetes type 2 en al bestaande hart- en vaatziekten is het daarom raadzaam hoge doseringen insuline te vermijden.”