Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Insulineresistentie ontstaat al bij lage dosis prednisolon

PW Magazine 44, jaar 2013 - 31-10-2013
Kortdurend gebruik van een lage dosering prednisolon vermindert al de gevoeligheid van de lever en het vetweefsel voor insuline. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Myrte Brands, waarop zij onlangs promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.

Wat was de aanleiding?

“Insulineresistentie is een groot maatschappelijk probleem. We weten dat overgewicht een belangrijke oorzaak is, maar over het fysiologische mechanisme hierachter is nog veel onduidelijkheid.”

Wat hebt u onderzocht?

“Er zijn verschillende hypothesen over het ontstaan van insulineresistentie. Bekend is dat het te maken heeft met een hoog gehalte aan vrije vetzuren. Bij gezonde vrijwilligers veroorzaakt een vetinfusie namelijk al binnen zes uur insulineresistentie. We hebben daarom mensen in gewicht laten aankomen en gekeken naar veranderingen in de samenstelling van het vetweefsel. Verder heb ik ook gekeken naar het ontstaan van insulineresistentie door gebruik van prednisolon.”

Wat zijn de resultaten?

“Uit mijn onderzoek blijkt dat afbraak van vetten of lipolyse, waarbij lokaal een hoge concentratie aan vrije vetzuren ontstaat, een belangrijke aanzet is voor het ontstaan van insulineresistentie. Dit lijkt tegenstrijdig, maar lipolyse ontstaat bijvoorbeeld ook als een vetcel door sterke groei onvoldoende capaciteit heeft om vetten op te slaan. Ook vonden we bij gebruik van prednisolon in een dosering van 7,5 mg gedurende twee weken al tekenen van insulineresistentie. De endogene glucoseproductie in de lever nam toe en de onderdrukking van lipolyse nam af. Bij een dosis van 30 mg zagen we ook in perifere weefsels een afname van de insulinegevoeligheid. Waar prednisolon precies ingrijpt in de signaleringscascade in de cel is nog niet bekend. Door dit mechanisme op te helderen, wordt het in de toekomst wellicht mogelijk om de metabole effecten van prednisolon te scheiden van de anti-inflammatoire werking.”

Document acties

Back to top