KNMP-voorzitter krijgt vordering van Menzis
KNMP-voorzitter Rik van der Meer, tevens praktiserend apotheker in Den Haag, heeft uit medische overwegingen ervoor gekozen niet te wisselen van geneesmiddellabel. Ook als de zorgverzekeraar dat label als eerste keus heeft opgegeven in het preferentiebeleid.
Volgens Van der Meer, die ongeveer duizend beschermd wonende psychiatrische patiënten voorziet van geneesmiddelen, is het wisselen van geneesmiddelen zeer risicovol. Psychiatrische patiënten kunnen hierdoor in totale verwarring raken. “Als deze patiënten eenmaal op een geneesmiddel zijn ingesteld, moet je niet gaan wisselen. Alle deskundigen zullen dat bevestigen.”
De KNMP-voorzitter heeft om die reden vastgehouden aan het geneesmiddel waarop deze patiënten therapeutisch zijn ingesteld. Een voorbeeld van een dergelijk geneesmiddel is het antipsychoticum olanzapine, onder meer voor de behandeling van schizofrenie.
Onderzoek
Van der Meer ontving anderhalve week geleden de vordering van Menzis/Azivo over het jaar 2012. Omdat Van der Meer zich niet zou hebben gehouden aan het preferentiebeleid krijgt hij de afleverkosten van bepaalde geneesmiddelen in zijn geheel niet vergoed, wat resulteert in de vordering van in totaal € 65.000.
Menzis/Azivo hanteert de laagsteprijsgarantie, wat inhoudt dat als een apotheker afwijkt van het preferente middel, de apotheker alleen de prijs van het goedkoopste alternatief vergoed krijgt. Er is dus geen sprake van een financieel nadeel voor de patiënten.
Van der Meer levert geneesmiddelen aan zijn patiënten in zogeheten weekafleveringen. Omdat het voor apothekers volgens hem praktisch niet mogelijk is hierbij allerlei verschillende labels te hanteren, wordt in veel gevallen uitgegaan van het meest gebruikte label. Volgens Van der Meer is dit een situatie die in veel apotheken heel gebruikelijk is.
Menzis/Azivo zou volgens de KNMP geen onderzoek hebben gedaan naar de achterliggende redenen van de door Van der Meer verstrekte medicatie. “Ik nodig Menzis/Azivo van harte uit om dit alsnog te doen”, aldus Van der Meer. “Dan kunnen we er in alle redelijkheid uitkomen.”
Dit komt de zorgverzekeraars zoooo goed uit. Een systeemmodel dat zeer complex is, fraude gevoelig en waar je als zorgverlener voor enorme dilemma's komt te staan. Onderhandelen over contracten is er niet bij. Tekenen bij het kruisje en als dat betekend dat alle risico's voor jou zijn dan zij dat zo. Het enige goede aan het preferentie beleid is dat het geld oplevert. Voor de rest gewoon de andere kant uitkijken en doen alsof je neus bloed.
Zorgverzekeraars weten precies hoe men de media en de publieke opinie moet bespelen. Men verschuift mooi weer de aandacht van de discussie over de enorme winsten die zij maken en het verder uitkleden van de zorg . 12 miljard winst waarvan 1,5 in de eigen zakken verdwijnen. Lang leve de marktwerking !!