Moleculaire beeldvorming van tumoren kan beter
Wat was de aanleiding?
“Moleculaire beeldvorming met gelabelde antilichamen kan de aanwezigheid identificeren van het doel waartegen het antilichaam gericht is. Mijn onderzoek richtte zich op het ontwikkelen van met zirconium-89 (89Zr) gelabelde radiofarmaca voor positronemissietomografie (PET) en van fluorescent gelabelde antilichamen voor optische beeldvorming. Om geneesmiddelontwikkeling te ondersteunen zijn tracers ontwikkeld op basis van oncolytica. Ook intra-operatieve beeldvorming van een tumor met fluorescerende labels was onderdeel van mijn onderzoek.”
Wat hebt u onderzocht en gevonden?
“Receptoren voor de groeifactoren HER2, HER3, c-Met en IGF-1R zijn beschreven en ook tracers tegen de pro-angiogene groeifactor VEGF-A. De middelen gericht tegen deze doelen zijn radioactief gelabeld met 89Zr of fluorescent gelabeld met IRDye 800CW. Door PET met 89Zr-verbindingen kon de orgaandistributie en tumoropname zichtbaar worden gemaakt van nieuwe geneesmiddelen gericht tegen HER3, IGF-1R of c-Met. Daarnaast werd duidelijk dat fluorescent gelabelde antilichamen, gericht tegen VEGF-A of HER2, gebruikt kunnen worden voor detectie van tumorweefsel.”
Wat betekenen de resultaten ?
“Op basis van preklinische resultaten wordt het radioactief gelabelde antilichaam tegen HER3 nu toegepast in een klinisch fase-I-onderzoek waarbij distributie en tumoropname bepaald worden bij patiënten met HER3-tumorexpressie.
Dit levert mogelijk belangrijke informatie op over de eigenschappen van dit antilichaam. Daarnaast wordt fluorescent gelabeld bevacizumab, gericht tegen VEGF-A, nu bij borstkankerpatiënten getest voor intra-operatieve tumorvisualisatie.”