Rem op overheveling door praktijkfouten
Minister Schippers uit zorgen over medicatieoverdracht
Naast een gebrekkige medicatieoverdracht zijn er ook aanwijzingen dat patiënten om financiële redenen worden overgezet op andere geneesmiddelen binnen dezelfde groep. Verder zijn er mogelijke gebreken in de bekostiging van off-labelgebruik en hebben patiënten niet altijd voldoende voorraad in huis.
Deze knelpunten komen naar voren uit een evaluatie van de overheveling van TNF-alfaremmers door de Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening (EGV). In opdracht van VWS-minister Edith Schippers onderzocht de stichting de gevolgen voor patiënten. Bijna vijfduizend van de in totaal dertigduizend patiënten die sinds 1 januari 2012 hun TNF-alfaremmers ontvangen via het ziekenhuis, hebben een vragenlijst ingevuld.
De zorgwekkende signalen zijn voor de minister aanleiding om de geplande overheveling grotendeels uit te stellen. Per 1 januari 2014 verhuizen alleen de fertiliteitshormonen naar de ziekenhuisbekostiging. Onder meer weesgeneesmiddelen, immunoglobulinen en hematopoëtische groeifactoren komen pas in 2015 in aanmerking. De hiv-middelen verhuizen naar verwachting in 2016.
Inkoopkorting
Met het uitstel komt de minister naar eigen zeggen tegemoet aan de wens van veldpartijen om terughoudend te zijn. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) zouden Schippers hebben geadviseerd meer rust in te bouwen.
De KNMP daarentegen maakt nog steeds bezwaar tegen de overheveling omdat die de patiëntveiligheid niet bevordert. Bovendien zou deze maatregel haaks staan op het streven de zorg in de buurt te organiseren.
De NVZ en de NFU hebben in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers ook de overheveling geëvalueerd. Uit deze door zeventig ziekenhuizen en apotheken ingevulde enquête blijkt volgens de minister dat ziekenhuizen in staat zijn patiënten van overgehevelde medicatie te voorzien. Signalen over patiënten die om niet-medische redenen zijn omgezet of klachten over een gebrekkige medicatieoverdracht zijn in deze enquête niet naar voren gekomen.
Volgens de minister laat de evaluatie ‘voorzichtig positieve resultaten’ zien bij het bedingen van inkoopkortingen bij fabrikanten. Maar de taakstelling van 10% bij de TNF-alfaremmers is volgens deze enquête in 2012 nog niet gerealiseerd.
De Stichting EVG adviseert Schippers de knelpunten samen met betrokken partijen op te lossen. De eerste gesprekken hierover zouden al zijn gevoerd.
Erger is het niet volgens eigen richtlijnen en standaarden voorschrijven en afleveren van TNF alfa blokkers. Men houdt om financiële redenen vast aan de klassieke step up methode en benadeelt zo een grote groep jonge reuma patiënten die onherstelbare schade oplopen voor de rest van hun leven.
Waar blijft de reactie van de beroepsvereniging, Orde, NVZ, NFU, KNMP in deze?
En de 10% korting? Centrale inkoop is de les voor deze middelen. Duitsland, UK en USA doen niet anders. Versnipperde inkoop biedt juist de verkopende partij kansen op prijsmaximalisatie.
Starre budgettering, politieke en ambtelijke onwil en foutieve ramingen mbt kortingen zijn slecht voor de patiënten. Dat heeft Nederland weer eens bewezen.